JOS verliest aansluiting met top na afstraffing bij ADO ’20

In de zondag hoofdklasse A heeft koploper ADO ’20 JOS/Watergraafsmeer met 4-0 verslagen. Dat betekent het tweede puntverlies op rij voor de Amsterdammers, die alles behalve lekker uit de winterstop gekomen zijn. Vorige week werd er gelijk gespeeld tegen De Meern en trainer Roy van der Mije was nu, na het verlies tegen ADO ’20, wederom kwaad en teleurgesteld. “Als je de wedstrijd in tien minuten tijd compleet weggeeft, dan ben je kwaad en teleurgesteld”, baalde de oefenmeester na afloop.

Het was een spannend duel, want voorafgaand aan de wedstrijd waren de verschillen klein tussen beide elftallen. De top in de hoofdklasse ligt erg dicht bij elkaar, want het gat was slechts één punt in het voordeel van ADO, wel met een wedstrijd minder gespeeld, maar op het veld was dit minieme verschil goed zichtbaar.

De eerste helft stond bol van de spanning en beide ploegen lieten het spel flink op en neer gaan. De uitgespeelde kansen bleven in het eerste kwartier uit, maar na die beginfase leken beide elftal de jacht op elkaars doel geopend hebben. Rick Neele was voor de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk en raakte na een half uur de paal. Niet veel later werd ook de lat geraakt, door Clive Keus, die een prachtige aanval niet kon bekronen met een doelpunt. Naast het gevaar van ADO werd ook JOS gevaarlijk. Uit een razendsnelle aanval kon Davey Claus zijn ruimte niet benutten en een goede afronding oog in oog met doelman Michel van Kampen bleef uit.

Na de gelijk opgaande eerste 45 minuten was het in de tweede helft helemaal anders. ADO ’20 had JOS direct bij de keel en na tien minuten kwam de thuisploeg op miraculeuze wijze op 1-0. Doelpuntenmaker Jesper de Vré wist in zijn val de voorzet vanaf de linkerkant binnen te tikken. De treffer gaf ADO de energie om door te gaan en leek de bezoekers te demotiveren. Tien minuten later schoot De Vré zijn tweede binnen, vanaf ongeveer 25 meter krulde hij de bal in de verre hoek. JOS was het helemaal kwijt, drie minuten later schoof Rick Neele in de 68e minuut de 3-0 beheerst binnen.

De Amsterdammers kregen in de resterende tijd weinig meer voor elkaar en kwamen ook nog met tien man te staan. Een tweede gele kaart voor Clayton Karsari zorgde voor zo mogelijk nog moeizamere slotminuten. Met de afsluitende 4-0 van Donny Rijnink werd de ploeg van Roy van der Mije behoorlijk afgestraft.

“Op basis van de eerste helft speelden we een prima pot”, kijkt de oefenmeester terug. “Als ADO ’20 dan iets meer gas geeft laten we het gewoon toe en dat doen we.” Het verlies komt hard aan bij zijn ploeg, want het verlies heeft gevolgen, namelijk een gat met de koppositie. “Dit soort wedstrijden geeft een mentale klap”, beschrijft Van der Mije de sfeer in de kleedkamer. “Nu moeten we er voor waken dat het niet verder gaat uitlopen en de routiniers moeten nu dus op gaan staan.”

De rol voor de meer ervaren spelers in zijn selectie vindt Van der Mije juist nu in een mindere fase erg belangrijk. “We hebben een groep met routiniers, die moeten het nu laten zien”, kijkt hij vooruit. “Dat hebben ze tot nu toe nog niet gedaan, dus nu moeten ze er staan.”

Kijk hier voor de stand en het programma in de hoofdklasse A.