JOS verslaat koploper Amstelveen maar wint tweede periode niet

Op het zeer winderige sportpark Drieburg heeft JOS Watergraafsmeer de koploper  van de zaterdag derde klasse B Amstelveen Heemraad met 4-1 verslagen. JOS besliste de wedstrijd in het laatste kwartier. De Amsterdammers  zagen wel de tweede periode aan haar neus voorbij gaan, want Overbos won van de Koninklijke HFC en blijft de ploeg van Richard Pel een punt voor.

In de eerste wedstrijd tussen beiden teams werd JOS compleet weggespeeld, waarbij wel aangetekend moet worden dat de Amsterdammers toen niet compleet waren. De ploeg va Richard Pel was er dan ook op gebrand om die nederlaag weg te poetsen.

De wedstrijd begon met wat aftasten van beide kanten waarbij het initiatief meer bij Amstelveen lag. Tot echt grote kansen leidde het niet in de eerste 25 minuten. Maarten Zwaan  en Jacco Tolman kwam regelmatig door maar tot grote scoringskansen kwam het niet. . Rond de 25ste minuut ontstond er enige ophef omdat de grensrechter  van Amstelveen niet vlagde toen in de ogen van JOS wel degelijk de bal de lijn had gepasseerd. Amstelveen profiteerde van de opheft en voetbalde gewoon door> iets dat Jos ook gewoon had moeten doen omdat er niet gefloten werd. Het vervolg was een overtreding, net buiten de zestienmeter, maar de vrije trap leverde geen treffer op.

Foto Han van Beek: Jurrit Wilhelmus zet Amstelveen op voorsprong

Na een half uur voetbal volgde wel de voorsprong voor Amstelveen. Een corner van Michael Coster belandde precies op het hoofd van Jurrit Wilhelmus en die kopte snoeihard binnen 0-1). Guus Bartholomé was volstrekt kansloos. Nog voor rust was het gelijk het gelijk. Een corner van Jurjan de Vries kreeg Josh Salet niet onder controle en in een scrimmage was Raoul Henar er snel bij om de gelijkmaker binnen te tikken.  De aanvoerder van JOS Watergraafsmeer was de eerste helft zeer bepalend voor zijn ploeg en bleef maar praten tegen alles iedereen dat zelfs de, overigens zwak leidende, scheidsrechter De Jong moest dreigen met een gele kaart. Maar  hij nam zijn teamgenoten op sleeptouw en was er snel bij om de 1-1 aan te tekenen.

Foto Han svan Beek: Trainer Richard Pel in gesprek met zijn aanvoerder Raoul Henar

Zowel Amstelveen als JOS claimen nar rust het betere van het spel te hebben. Amstelveen was het dichtst bij een treffer als in de negende minuut  Robert Lesmeister, na een snelle omschakeling, een grote mogelijkheid onbenut laat. De kansen voor Tim Boelrijk en Jacco Tolman (al was het vanaf vijf meter van de goal) waren een stuk minder gevaarlijk.

Foto Hans van Beek: Jacco Tolman kan uit een moeilijk hoek niet  tot scoren komen
Foto Hans van Beek: Jacco Tolman kan uit een moeilijk hoek niet tot scoren komen

Een kwartier voor tijd kwam invaller Dennis Eier van JOS, na slordig balverlies aan Amstelveense zijde, één op één te staan met Josh Salet en hij maakte het goed af (2-1). Amstelveen ging va-banque spelen en gaf daardoor JOS veel ruimte. De Amsterdammers profiteerden optimaal. Eerst was het Lucien Fraenk die de wedstrijd op slot gooide en de 3-1 binnenschoof . In blessuretijd was het weer Dennis Eier die middels een afstandsschot de bal in de kruising schoot de eindstand op 4-1 bepaalde .

Lippens sandwich

Foto Hans van Beek: Raoul henar was zeer bepalend voor JOS Watergraafsmeer
Foto Hans van Beek: Raoul Henar was zeer bepalend voor JOS Watergraafsmeer

Door deze overwinning van JOS is de spanning  in de zaterdag derde klasse B terug gekomen, want Overbos volgt nu op vier punten van Amstelveen, terwijl JOS Watergraafsmeer er zeven moet goed maken.

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van zaterdag 3B

Tekst: Helmar Vercasman
Foto’s: Hans van Beek