HBS-JOS
HBS - JOS 2-2. Foto: Remco van Oosterom - Haagsamateurvoetbal (@rvofoto)

JOS Watergraafsmeer speelt gelijk in eerste van tweeluik bij HBS-Craeyenhout

JOS Watergraafsmeer is er in geslaagd een resultaat te halen bij het in 1893 opgerichte HBS-Craeyenhout. Op Sportpark Daal en Bergselaan in Den Haag werd donderdagavond met 2-2 gelijkgespeeld. HBS, een welbekende traditionele sportvereniging voor voetbal, cricket en hockey was wel in fases sterker, maar mocht blij zijn met een gelijkspel. JOS verspeelde een 0-2 voorsprong.

De Hagenaren eindigden dit seizoen op plaats vier in de Vierde Divisie A achter Purmersteijn, die op zijn beurt de laatste speeldag alle prijzen aan zijn neus voorbij zag gaan. In het verleden kwamen HBS en JOS elkaar drie keer tegen in competitie verband. Dat de clubs elkaar niet ontliepen was terug te zien in de statistieken, de balans tussen winst, gelijk en verlies bleef na vanavond in evenwicht.

Op de dag dat de meteorologische zomer is gestart, qua temperatuur leek het wel het begin van het voorjaar, startte JOS zoals werd verwacht: behoudend. De kat uit de boom kijkend en liet de Hagenaren komen. Geen gekke gedachte, aangezien JOS een karrenvracht aan tegendoelpunten te verwerken kreeg de afgelopen periode en zelf vrij moeizaam tot scoren komt, ondanks het creëren van goede kansen en mogelijkheden voor het vijandelijke doel.

HBS zet na een voorzichtige openingsfase iets aan, maar verontrust JOS daarmee niet. De eerste speldenprikjes voor het doel van Bas Schol zijn er wel, maar ook cornerballen kunnen Schol nog niet verontrusten. JOS speelt na de beginfase wat verder van eigen doel en zoekt gestaag de aanval. Na ongeveer de helft van de helft weet JOS het eerste schot van de wedstrijd te produceren op het doel van HBS doelman Delano Kortstam. JOS komt steeds meer in het stuk voor, HBS moet op zijn beurt wat vaker dan in de beginfase in de achteruit. Schol moet wel enkele pogingen te pareren, waaronder een levensgrote kans voor Jedsel Markes, Schol staat met een katachtige reflex een zeker doelpunt in de weg en behoed JOS voor een achterstand. Na vijfendertig minuten komt JOS op een 0-1 voorsprong door een geweldige uithaal van ongeveer 20 meter van het doel. Doelman Kortstam heeft het nakijken op de pegel van Tim Plemper.

Oud-voetballer Ekrem Kahya, hoofdtrainer op Craeyenhout, zet zijn mannen in de rustpauze op scherp en vanaf de meet in de tweede helft zoekt het de aanval. De geslepen Markes gaat direct al neer in de 16.5 van Bas Schol, maar arbiter Nelissen wuift het incident onverbiddelijk weg. HBS zoekt nadrukkelijk het doel en JOS komt goed weg als een vrije trap buiten het bereik van Schol de tweede paal aantikt. Geluk voor JOS, pech voor HBS.

Waar JOS even moest billenknijpen kon het heel wat betekenen in de omschakeling. Na zesenvijftig minuten komt JOS uit een goed uitgevoerde counter op 0-2 door Richie Owusu Ansah. HBS wisselt direct en gaat met drie spitsen spelen. Lang kan JOS niet van de twee doelpunten marge genieten, want Fabian Hilpert knalt met de wreef HBS terug in de wedstrijd: 1-2. Onhoudbaar voor Schol. HBS drukt en JOS probeert halverwege de tweede helft het tempo er wat uit te halen. Logisch, de voorsprong is heilig. JOS komt goed weg als HBS scoort, maar vanwege buitenspel wordt geannuleerd. In een spannende en hectische slotfase weet HBS alsnog langszij te komen via Luca van Leeuwen: 2-2. Cor ten Bosch, coach van JOS, had gemengde gevoelens na afloop: ,,Het is toch wel teleurstellend dat we zo kort voor het einde nog de gelijkmaker incasseren, maar wel hebben het weer in eigen hand.”

Komende zondag 4 juni speelt JOS thuis om 14.00 uur de return voor lijfsbehoud in de zondag Derde Divisie. Mocht JOS tot een goed resultaat komen, dan wacht vervolgens de winnaar uit het duel s.v. Kampong – Be Quick 1887. Dat duel eindigde donderdagavond in Groningen ook in een gelijkspel: 0-0.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)