Home / Algemeen / JOS/Watergraafsmeer speelt negentig minuten lang een verloren wedstrijd

JOS/Watergraafsmeer speelt negentig minuten lang een verloren wedstrijd

De over-mijn-lijk-mentaliteit van JOS/Watergraafsmeer is momenteel ver te zoeken. Na de forse nederlaag op eigen veld tegen Hollandia (1-4) hoefde Maurice Renger er niet veel woorden meer aan vuil te maken. Trainer Roy van der Mije noemde het zelfs ‘het dieptepunt’ en ‘collectief falen’. “Lager dan dit kan niet.”

Na de off-day tegen De Meern (3-3), de afstraffing bij ADO’20 (4-0) en de uitglijder in de beker tegen Purmersteijn (3-1), zat het al niet goed met het vertrouwen bij de zondag Hoofdklasser. De wedstrijd tegen concurrent Hollandia moest voor de ommekeer zorgen. Maar vanaf het eerste fluitsignaal speelde JOS/Watergraafsmeer een verloren wedstrijd. Een fout in de defensie zorgde binnen één minuut voor de eerste tegentreffer; Mark Zwagerman kon de bal in het lege doel schuiven.

Vanaf dat moment wist Van der Mije al dat het een zware wedstrijd zou worden. “Dat doet pijn. Als je in de hoek zit waar de klappen vallen en dat gebeurt dit, is het heel moeilijk om daar overheen te komen. Je krijgt het niet meer op de rit.” Toen Hollandia een kwartier later door een rake kopbal van Daryl Osborne op 0-2 kwam, was JOS volgens Van der Mije ‘bij voorbaat kansloos’.

De thuisploeg kwam in de eerste helft niet verder dan een schot van Roy Bussman uit de tweede lijn (gepakt) en een kopbal van Patrick Lokken (naast). Na de rust kwam JOS iets beter uit de startblokken dan in het eerste bedrijf. Op het moment dat Van der Mije middels twee aanvallende wissels (Maurice Renger en Stefan Schipper erbij) iets wilde forceren, gooide Hollandia de wedstrijd in het slot. Een lichte overtreding van Naoufal Haddadi op Joey Lieshout werd bestraft met een strafschop, die Stefan Dol eenvoudig benutte: 3-0. “Dan weet je helemaal dat het klaar is.”

Ruim een kwartier voor tijd deed Schipper nog iets terug namens de thuisploeg, door een voorzet van Raymond Fafiani binnen te koppen: 1-3. Het was de aanzet tot een op het eerste oog spannende slotfase, aangezien Alex de Bruijne (kopbal rakelings over), Schipper (net tekort) en Ian Refos (uit kansrijke positie te slap) dicht bij de aansluitingstreffer waren. Met nog acht minuten te gaan gooide Hollandia-invaller Sven Deen de wedstrijd definitief in het slot. Van een meter of 35 schoot hij zeer fraai raak: 1-4.

“Deze komt hard aan”, zei een verslagen Van der Mije na afloop. “Aan je stand ben je verplicht om minimaal een punt te kunnen pakken tegen Hollandia en nu ga je er gewoon met 1-4 af. De cijfers liegen er niet om. Het laat ook zien waar we nu staan. Het lukt ons niet om een collectief blok te vormen dat voor elke meter strijdt, elk duel wil winnen en de bereidheid heeft om tot het gaatje te gaan. Het was een collectief falen van ons vandaag.”

De oefenmeester hoopt dat de gifbeker nu echt leeg is. “Lager dan dit kan niet. Dit vind ik echt het dieptepunt. Dat is moeilijk. Ook nu moeten we ervoor zorgen dat we een team neerzetten dat voor iedere meter gaat knokken. Hoe we er uit gaan komen en op welke manier maakt niet uit, maar het moet sowieso anders dan we nu het veld instappen. Daar zal ik echt even over moeten nadenken.”

JOS/Watergraafsmeer is door de nederlaag naar de achtste plaats gezakt. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag Hoofdklasse.