JOS/Watergraafsmeer voelt zich bestolen bij Hoogland

Een glaszuiver doelpunt op een cruciaal moment afgekeurd, twee strafschoppen ontnomen. Bij JOS/Watergraafsmeer was scheidsrechter Peeters tegen Hoogland behoorlijk de gebeten hond. Door een 3-2 nederlaag zakten de Amsterdammers naar de achtste plaats in de zondag Hoofdklasse.

“Dit zijn belangrijke punten. Deze kan je zomaar tekort komen aan het eind van de rit”, zei trainer Roy van der Mije. “De club stuurt een brief naar de KNVB over deze scheidsrechter. Ik weet niet wat er precies instaat, dat is aan de voorzitter, maar het geeft de ernst van de situatie wel aan. Het zegt genoeg over de wedstrijd, want in die momenten zijn we echt bestolen.” Al moeten de Amsterdammers volgens Van der Mije niet alleen naar de arbitrage kijken. “We hebben het ook zelf laten liggen doordat we onze kansen niet afmaakten en de doelpunten te makkelijk weggaven.”

Het duel in Hoogland begon nog zo goed. Na een paar minuten rondde Reggie Schaap een goed uitgespeelde aanval van de gasten af. Tot de 25ste minuut was JOS de betere partij, maar liet het de kansen liggen om verder afstand te nemen. Een uitglijder van Raynick Damasco die de 1-1 van Stijn Mossink inleidde, zorgde er echter voor dat het spel kantelde. “Daarna raakten we volledig de grip op de wedstrijd kwijt. We vielen terug in oude gewoontes: niet snel kunnen herstellen van een teleurstelling, niet meer vanuit de taken spelen, meer met onszelf bezig zijn dan met de wedstrijd.”

Hoogland profiteerde van een organisatiefout in de Amsterdamse defensie en kwam, wederom door Mossink, op een 2-1 voorsprong. Vlak voor rust zorgde Schaap met zijn tweede van de middag ervoor dat de gasten alsnog met een gelijke stand de kleedkamers op konden zoeken: 2-2. “In de rust kon ik orde op zaken stellen om de druk verder op te voeren.”

Het zat JOS alleen niet mee in de afronding. Een kopbal van Patrick Lokken, uit een voorzet van Clayton Karsari, stuiterde via de onderkant van de lat naar beneden. Vervolgens werd Renger door doelman Sebastiaan Bruins uit balans gebracht toen hij in de rebound de bal binnen wilde koppen. “Een zuivere penalty die ons werd ontnomen. Extra vervelend omdat Hoogland vlak daarna eruit brak en de 3-2 maakte.” Gokhan Turksoy bracht de thuisploeg een kwartier voor tijd aan de leiding.

In de 83ste minuut volgde het allesbepalende moment van de wedstrijd. Terwijl de assistent-scheidsrechter rond de middenlijn een ingooi aan Hoogland gaf, werd hij overruled door de scheidsrechter, die het wel bij het juiste eind had. Milo Pieplenbosch gooide de bal richting Raymond Fafiani die vanaf zestig meter op schitterende wijze over de doelman heen schoot. “De bank van Hoogland sprong op met allerlei verwensingen richting de assistent-scheidsrechter. De scheidsrechter telde het doelpunt, terecht, maar kwam hierop terug na overleg met zijn assistent. Hier werden we echt bestolen, geen twijfel over mogelijk”, was Van der Mije duidelijk.

Foto Antoon Pruijn | Gokhan Turksoy op weg naar de 3-2 voor Hoogland.

In de slotfase ontnam de arbitrage JOS voor de tweede keer een strafschop toen Ian Refos hard onderuit werd gehaald bij het betreden van het strafschopgebied. Maar zoals gezegd lag het niet alleen aan de arbitrage. Vlak na het afgekeurde doelpunt kreeg Lokken opnieuw een uitgelezen mogelijkheid om raak te koppen, maar stuitte hij op Bruins. In de scrimmage die daarop volgde lukte het JOS niet om de bal binnen te schieten. “Het was een wedstrijd met twee gezichten: de arbitrage en het missen van onze eigen kansen. Deze nederlaag was absoluut niet terecht.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag Hoofdklasse.

Foto’s Antoon Pruijn/Hoogland

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)