Een succesvol seizoen moet Kadoelen straks de titel gaan opleveren

Kadoelen heeft geen moeite constant te presteren

Kadoelen is dit seizoen uit de startblokken geschoten. Onder leiding van hoofdtrainer Donny Geel hebben de Amsterdammers de leiding genomen in Zaterdag 4c, waar goed gepresteerd wordt. Alleen het bekeravontuur was van korte duur. In de poulefase werd Kadoelen uitgeschakeld.

Het is tijd om het frivool spelende Kadoelen opnieuw eens onder de loep te nemen. Hoe verhoudt de seizoenstart en de sterke periode tot de winterstop zich tot die van vorig seizoen? Zijn er dingen veranderd in het spel van de Amsterdammers? Hoe verliep de aanpassing? Tijd om deze vragen te beantwoorden.

Missie

De missie van Kadoelen is om terug te keren naar de derde klasse. Dit wil de club doen door creatief te zijn. Na het seizoen 2021-2022, zes punten en rode lantaarndrager in de derde klasse, moest de club gedwongen een stap terug en raakte ook een deel van zijn spelersgroep kwijt. Trainer Donny Geel: “We kunnen in alle eerlijkheid niet zeggen dat dit seizoen er ééntje is van het plukken van vruchten van een uitgestippeld beleid, met een mooie eerste plek als gevolg. Veel spelers van vorig seizoen zijn lager gaan spelen of een enkeling is weggegaan na de degradatie. Oudere spelers zijn afgevloeid, sommigen zijn nog steeds bij Kadoelen in een andere functie. Zij kregen ook minder ambitie. Ik heb zeven à acht nieuwe basisspelers erbij en niet de minsten. Via connecties hebben we spelers binnen kunnen halen. Ik kende de meeste nieuwe spelers al. De spelers kennen elkaar ook, wat een flink voordeel is. Het is eigenlijk een nieuw ontstane vriendengroep. Soms was het zelfs toeval dat er wat jongens bij zijn gekomen. Ze kiezen wel bewust voor ons. De puzzel valt in elkaar en daar hebben we profijt van. Het zit in alle opzichten mee dit seizoen.”

Verbinden

“Er is wel een omslag gekomen in denken bij de vereniging de laatste jaren, mede dankzij het bestuur onder leiding van voorzitster Natasja van Dijk die de senioren ook belangrijk vinden. De randvoorwaarden zijn sterk verbeterd. Dat helpt ons enorm. Op zaterdag is het altijd gezellig na de wedstrijd(en) met een hapje en een zangertje. Veel seniorenteams blijven hangen, kijken naar ons. De club is echt bezig een leuke omgeving te creëren. Dat zorgt voor verbinding. We hebben helaas nog geen aansluiting vanuit de jeugd, dus met de groep die ik heb (20 spelers, red.) moet ik het doen. Bij nood aan de man staan de spelers van ons tweede klaar om ondersteuning te verlenen. De club maakt veel mogelijk. Donderdag gaan we naar Portugal, gaan we vrijdag trainen en spelen een oefenwedstrijd op zaterdag tegen v.v. De Weide. Ook een rondleiding bij Benfica zit in het vat. Daarna nog een week volle bak trainen op ons thuisbasis en dan zijn we klaar voor de eerste competitiewedstrijd tegen stadsgenoot Germaan De Eland.”

Kwaliteiten

De opstelling van dit seizoen heeft logischerwijs weinig overeenstemmingen met die van vorig seizoen, maar toch is Geel niet anders gaan werken dan vorig seizoen. Geel: “De verschillen zitten hem vooral in de poppetjes en kwaliteiten van de (iets betere) spelers. De voornaamste blikvangers zijn nieuwkomers Donny Bos, Maurice de Ridder en John Bangura. Maar er zijn ook sterkhouders van OSV overgekomen, zoals Nicky Roele en Rik Smit. Het valt goed op zijn plek.”

Verschillen en overeenkomsten

Kadoelen is dit seizoen dus aanmerkelijk beter dan vorig jaar in resultaat. Wat zijn nou de grootste verschillen met vorig seizoen tussen de derde en de vierde klasse nu? En wat doet Kadoelen nou zo goed? “Het verschil tussen de derde en de vierde klasse is, dat de spelers in de derde klasse een stuk fitter zijn”, vindt Geel. “Op conditie spelen wij de teams vaak weg dit seizoen. Dat scheelt echt wel een boel. Wij houden het langer vol. We krijgen nog wel gemiddeld één tegendoelpunt per wedstrijd, maar we scoren er gemiddeld meer dan drie per duel. Voor de rest doe ik eigenlijk precies hetzelfde in vergelijking met vorig seizoen. Ik neem wel de ervaringen mee van het afgelopen seizoen.” In balbezit speelt Kadoelen leuk, aanvallend voetbal, maar dit seizoen is ook de defensieve structuur op Sportpark Kadoelen uitstekend op orde. De Amsterdammers hebben de minste tegendoelpunten geïncasseerd.

Uitdagingen

“Onze grootste uitdaging is waken voor onderschatting. We beginnen over minder dan twee weken en dan moeten we er weer staan. Goed trainen en herhalen wat we al tijden doen. Bij een off-day, en die zit er altijd wel eens tussen, zullen we vooral van onszelf verliezen. We hebben een leuk team en er zijn in onze klasse geen betere ploegen. Ze kunnen het ons wel heel erg moeilijk maken. Zo vond ik Atletico Club Amsterdam heel aardig spelen, maar ze staan op plaats negen. Dat zegt misschien ook wel wat.”

Donny Geel heeft tot nu toe succesvol gebouwd op een nieuw fundament. Hierdoor staat Kadoelen op een verdiende eerste plaats in de zaterdag vierde klasse. Het wordt interessant om te kijken of het team van Geel de achtervolgers op afstand kan houden. Geel tot slot: “Als wij iets wilden, dan zullen we een stap moeten zetten en dat heeft de club goed gedaan. Door goede faciliteiten zijn jongens over de streep getrokken om te blijven of naar ons toe te komen. Wat dat betreft heb ik ook geen reden om straks de deur achter mij dicht te trekken. Ik moet nog met de vereniging om tafel, maar na totaal vier seizoenen Kadoelen waarvan twee jaar hoofdtrainer weet ik hoe hier de hazen lopen. Dat komt goed.”

Foto: Merlijn Rademaker

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)