Kaylee Moerland heldin van Buitenveldert in bekerstunt

Na een bloedstollende strafschoppenreeks hebben de vrouwen van Buitenveldert, ten koste van Heerenveen, de kwartfinales bereikt van het KNVB-bekertoernooi. Het middelpunt van alle vreugde na afloop was keepster Kaylee Moerland, zij stopte twee strafschoppen.

Het was een feestelijke dag op het sportpark aan de Boelelaan, want het 500ste vrouwelijke lid werd in het zonnetje gezet. Daarnaast speelden twee vrouwenelftallen voor een ticket van de kwartfinale van het bekertoernooi. Voorafgaand aan de wedstrijd van de hoofdmacht, trad Buitenveldert 2 aan tegen eredivisionist Twente. De ploeg, die nog op zoek is naar een trainer voor het volgende seizoen, verloor kansloos met 8-0.

Het eerste elftal, onder leiding van Don Koehorst, had dus de opgave Heerenveen een extra lange rit terug naar Friesland te bezorgen. In de eerste helft waren er aan beide kanten mogelijkheden. Het gevaar van het Frieze elftal kwam voornamelijk van linksbuiten Simone Kets en middenveldster Maly Breed. Er ging dreiging uit van Heerenveen, maar precies halverwege de eerste 45 minuten, kwam Buitenveldert dichtbij de 1-0. Na een vrije trap van captain Frederique Bonink kopte Lizzy Bermudez rakelings naast. De grootste kans was voor Heerenveen vlak voor rust, waar een voorzet van Breed bijna kon worden ingetikt door Kets.

IMG_9771

De tweede helft was niet veel kansrijker. Beide ploegen probeerden het wel, maar tot een kansenregen kwam het op de Boelelaan niet. Na vijftig minuten spelen was het opnieuw Buitenveldert dat dichtbij de voorsprong was. Een snoeihard schot van Caroline Verleg spatte uiteen op de lat. Dit liet de hoop op een stunt van het aanwezige publiek wederom stijgen.

Heerenveen speelde het laatste half uur door het tempo te verhogen, meer en meer op de helft van de Amsterdammers. Dat resulteerde in kansen, maar opnieuw bleven treffers uit. Uit de counter was Buitenveldert vlak voor het einde van de wedstrijd nog erg dichtbij de beslissing. Lorraine Prade had de 1-0 op haar schoen, maar kreeg de gewenste curve niet in de bal en zag haar inzet naast gaan.

Na het laatste fluitsignaal was aan de vele blije gezichten aan Buitenveldert kant te zien dat het vertrouwen op een goede afloop groot was. Een strafschoppenreeks volgde en daar had men vertrouwen in. Het begon foutloos, maar nadat de eerste vier strafschoppen gescoord waren, pakte keepster Kaylee Moerland strafschop vijf. Vanaf de tribune achter de goal klonk luid gejuich en de naam van Moerland werd blijvend gescandeerd. De volgende twee strafschoppen werden opnieuw raak geschoten en met een stand 4-3 in het voordeel van Buitenveldert moest Elze Huls scoren. Dat deed ze niet, Moerland pakte de strafschop en iedereen met een Buitenveldert-hart was uitzinnig.

IMG_9822

Onder een grote hoop spelers bedolven lag Moerland op het veld. De heldin van de dag was het middelpunt van de vreugde, terwijl Friezinnen teleurgesteld afdropen. “Dit is super, een heerlijk gevoel”, aldus Moerland, die het na afloop allemaal nog niet kon geloven. “Je weet wel dat het hier thuis kan gebeuren, want het is een gekkenhuis hier, dat hoor je wel aan het publiek. Maar dat het gebeurd, ja, super vet.”

Trainer Don Koehorst was na afloop trots en ook tevreden over het spel van zijn ploeg. “De organisatie stond fantastisch en het team heeft wat dat betreft het blok goed neergezet.” Dat er na strafschoppen wordt afgerekend met Heerenveen roept een herkenbaar gevoel bij hem op. “Het bevalt goed”, aldus Koehorst, doelend op het verslaan van eredivisieclubs in het bekertoernooi. “Als vanouds is het eigenlijk, kijkend naar ADO Den Haag en PSV.” Deze ploegen versloeg Buitenveldert namelijk al eens in voorgaande jaren.

In de volgende ronde van de beker wacht de uitwedstrijd tegen DTS Ede.

Verslag: Jimmy Miltenburg