Documentaire “Buitenboys: Geweld heeft nooit het laatste woord”

VIDEO Kim van Schie maakte naar aanleiding van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen voor haar werkgever Omroep Flevoland een documentaire over SC Buitenboys. Maandag 2 december is het precies een jaar geleden dat Nieuwenhuizen werd belaagd door spelers van Nieuw Sloten. Een dag later overleed hij.

Kim van Schie, maakster van de documentaire en verslaggeefster bij Omroep Flevoland, kwam vaak langs bij Buitenboys voor de omroep en sprak daar met meerdere bestuurders. Van Schie: “Afgelopen zomer, tijdens één van de keren dat ik Buitenboys bezocht, werden de cijfers van KNVB over het aantal geweldincidenten gepresenteerd. Toen raakte ik in gesprek met Rob Mueller, voorzitter van Buitenboys, en kwam ik erachter dat er zich nog veel meer op de achtergrond afspeelde.”

Vooral de negatieve reacties richting Buitenboys en de betrokkenen waren voor Van Schie belangrijk in het totstandkomen van deze documentaire. “Daardoor is het zowel een terugblik op de gebeurtenissen als het verhaal van hoe de club is omgegaan met de situatie. De maatregelen die zijn genomen worden besproken, maar ook hoe om te gaan met de negatieve reacties. Het is een tweeledig verhaal: allereerst een terugblik, daarna de maatregelen en de reacties.

Een belangrijk persoon in de documentaire is Igor van Gelderen. De hoofd jeugdopleidingen van de club was pas vier maanden actief bij Buitenboys toen het incident plaatsvond. “In het begin stond hij de pers nog te woord, maar daar is hij uiteindelijk mee gestopt. In deze documentaire doet Igor zijn verhaal over hoe hij met de situatie van de club omging, alsmede met welke maatregelen en reacties hij van doen was. Voor het eerst na lange tijd spreekt Igor weer over het incident, want hij heeft er zich maanden niet over uitgelaten.”

De documentaire  “Buitenboys: Geweld heeft nooit het laatste woord” wordt op zaterdag 30 november om 18:10 uur uitgezonden bij Omroep Flevoland. De Amsterdamse zender AT5 zendt de documentaire uit op 7 en 8 december.

Kijk hier naar de trailer van de documentaire

[tubepress video=”6rDlyDusLdQ” embeddedHeight=”356″ embeddedWidth=”580″ title=”false” showInfo=”false” views=’false’ length=”false” ]

 

 

 

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)