Klaas-Jan Huntelaar: “Ik wil iets terug doen voor het amateurvoetbal”

Klaas-Jan Huntelaar opende zondag bij Roda ’23 met zijn eigen foundation en in samenwerking met het blad Helden en Nederland Schoon het eerste mobiele Supportershome van Nederland. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met de international en spits van het Duitse Schalke 04 over zijn Klaas-Jan Huntelaar Foundation.

Zijn foundation, opgericht in 2012, is ervoor om amateurclubs te helpen met hun maatschappelijke projecten. “Voetballiefhebbers weten hoe gezellig het amateurvoetbal kan zijn. Ik had het vroeger ook zo gezellig. Om iets terug te doen, ben ik een foundation gestart om amateurclubs te helpen hun doelen te bereiken.”

Eén van de belangrijke thema’s van de foundation is respect op de voetbalvelden. “Het zit meestal wel goed met het respect binnen het voetbal, op een paar incidenten na. Bijvoorbeeld wat er in Almere (met Richard Nieuwenhuizen, red.) gebeurde. Er kunnen altijd wel wat dingen verbeterd worden.”

Klaas-Jan Huntelaar opende, samen met Barbara en Frits Barend van Helden Magazine, het eerste mobiele Supportershome van Nederland Schoon.
Klaas-Jan Huntelaar opende, samen met Barbara en Frits Barend van Helden Magazine, het eerste mobiele Supportershome van Nederland Schoon.

Zo ook een schoner Nederland. Bij Roda ’23 opende hij samen met zijn foundation het eerste mobiele Supportershome van Nederland Schoon. Het honk is bedoeld als uitvalsbasis voor alle supporters van Schoon: mensen die een schone beleving belangrijk vinden en daar iets extra’s voor doen. “Het is een goed initiatief”, vindt Huntelaar, zelf ook supporter. “Ik denk dat iedereen er wel achter staat dat schoon beter is voor iedereen. Alleen nog niet iedereen is supporter van Schoon. Vanuit de foundation willen wij graag dingen verbeteren en goed bezig zijn. En Nederland Schoon past hier goed bij, dus willen wij ze graag helpen.”

Klaas-Jan Huntelaar Nederland Schoon

Naast het openen van het supportershome was er ook een Hunter Spelregeldag en werd er een clinic gegeven. Tijdens die clinic speelde Huntelaar gewoon mee tussen de D- en E-pupillen van Roda ’23. Hij weet immers hoe het is, tot zijn tiende speelde hij zelf in het amateurvoetbal bij H&K in zijn geboorteplaats Drempt (Gelderland). “Het was genieten om elk weekend te voetballen”, zegt hij over zijn tijd in het amateurvoetbal. “Met vrienden, klasgenoten, noem maar op. Eigenlijk een soort ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. En voor mij was het een fantastische tijd.”

Tijdens een clinic deed Klaas-Jan Huntelaar zelf ook mee.
Tijdens een clinic deed Klaas-Jan Huntelaar zelf ook mee.

“Ook toen ik bij de profs zat, kwam ik na de wedstrijd nog altijd terug om daar met vrienden wat te drinken, te eten en vooral veel te voetballen.” Maar er is wel het nodige veranderd in twintig jaar. Huntelaar: “Ik denk dat het op het voetbalveld iets vrijer is geworden. Iedereen is wat mondiger geworden, eist meer zijn vrijheid op. Maar dat is ook in de rest van de maatschappij zo.”

Het was allemaal te danken aan Rodeaan Sjoerd ten Asbroek dat de international op bezoek kwam in Bovenkerk. Hij stuurde een verhaal in voor de prijsvraag van Helden Magazine over de manier waarop er met respect wordt omgegaan bij Roda ‘23. “Het was een mooi stuk van Sjoerd”, vertelt Huntelaar. “Ik denk dat hij het goed verwoord heeft: zonder respect ook geen tegenstander. En zonder tegenstander is er geen wedstrijd.”

Klaas-Jan Huntelaar

“Hij heeft het heel mooi beschreven, net zoals de sfeer op de club. Hoe de kinderen acht tegen acht met elkaar over het veld heen dartelen en hoe ze elkaar overeind helpen. Als er iemand valt, verontschuldigen ze zich omdat het niet hun bedoeling was. Dat is ook typisch echt iets voor kinderen, maar aan dat respect kunnen sommige volwassenen een voorbeeld aan nemen”, sluit Klaas-Jan Huntelaar mee af, om na het uitdelen van handtekeningen weer plezier te hebben met de jeugd op het voetbalveld.

Verslag: Joachim van der Marck
Foto’s: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)