Sander Middelbeek - Foto: Rob van Vliet

Kleurloos seizoen voor Ajax eindigt met vierde nederlaag op rij

Kon Ajax zaterdagmiddag in het zonovergoten Zwolle nog iets van glans geven aan dit teleurstellende seizoen? Tegenstander Berkum had nog een serieuze kans op nacompetitie, maar was wel afhankelijk van diverse andere wedstrijden.

Bij Ajax ontbrak bijna de hele achterhoede vanwege een schorsing (Sanches) of blessure (Deken en Koppers). Later in de wedstrijd vielen ook doelman Virgil Deen en Xamm Flemming uit.

Maar de start van Ajax was ondanks de vele improvisaties gewoon prima. Al na drie minuten was het Timo van Roemburg met een uitstekende steekbal op Dennis Trefilov die deze leuke wedstrijd op gang zette. Trefilov bleef oog in oog met doelman Veurink uiterst koelbloedig (0-1). Maar de thuisclub antwoordde meteen en het was Johnsen Bacuna (37 jaar) die via via de bovenkant van de lat raakte. In de 10e minuut werd vv Berkum terug in de wedstrijd geholpen. Het was wederom Bacuna die achter een dieptepass aanliep, maar doelman Deen was eerder bij de bal. Ondanks de redding van de Ajax-goalie vond de scheidsrechter van dienst de duikeling van Bacuna over de uitgestrekte armen van Deen (die de bal had) een overtreding. De strafschop van Marc van der Meulen werd door Deen echter gestopt met een geweldige reflex. Even later redde hij ook op een inzet van de 39-jarige Chris van der Meulen, waarna de rebound hoog over ging. Beide defensies gaven veel ruimte weg, waardoor Deen de boel steeds moest repareren.

Nadat Frank van den Burg een enorme kans voor Berkum om zeep hielp, was het niet veel later de effectiviteit van Ajax die de doorslag gaf. Nadat Timo van Roemburg een aanvalsopzet onderschepte stuurde hij Kenneth Misa Danso weg. Zijn voorzet belandde weer bij Van Roemburg, die vervolgens uit en moeilijke hoek de 0-2 scoorde. Zo haalde Ajax en 100 % score uit de mogelijkheden die het kreeg, terwijl de thuisclub de meeste kansen kreeg maar doelman Deen was vooralsnog de grote sta in de weg. Langzaam kantelde de wedstrijd voor Ajax en het uitvallen van Flemming (30e minuut) was daar onder andere de aanleiding voor. Van Roemburg ging naar achteren, waar Tristan Buis zijn positie innam op het middenveld. Maar voordat dit zichtbaar werd kreeg Ajax via Trefilov nog een grote kans op 0-3 na en prima pass van Kenneth Dames. De spits die vorig seizoen over kwam van De Meer wist doelman Huib Veurink niet te passeren. De wedstrijd kantelde echt toen Van Roemburg onnodig balverlies leed en Johnsen Bacuna in de 36e minuut de 1-2 maakte. Ajax was de weg kwijt of beter gezegd de organisatie en stond achterin inmiddels met knikkende knieën te verdedigen. Martijn Brakke (37 jaar) schoot nog net naast in de 42e minuut maar in de 44e minuut viel de verdiende gelijkmaker wel het was Van der Meulen die 2-2 maakte. De ervaren voorhoede van Berkum, bij elkaar opgeteld 113 jaar oud, bleek een ware kwelling voor de jonge, onervaren defensie van de Amsterdammers.

Na de pauze zagen we doelman Ruben Zandwijken op het veld, die de licht geblesseerde Virgil Deen verving en zo kreeg de Zandwijken nog speelminuten in zijn afscheidsduel. Hij gaat na de zomer naar WV-HEDW. Het was echter Ajax weer dat de eerste kans kreeg na rust via Kenneth Misa Danso, maar doelman Veurink wist erger te voorkomen. Gevolgd aan de andere kant met een knappe redding van Ruben Zandwijken op het schot van Bacuna. Het tweede bedrijf beloofde andermaal veel goeds voor aanwezige toeschouwers, maar dan moest je geen rood-wit hart hebben want Ajax speelde in het vervolg van de 2e helft geen enkele rol van betekenis meer . Aanvoerder Marc van der Meulen ronde in de 51e minuut en prima aanval af voor de 3-2 en de Ajax koek was nu totaal op. In de 60e minuut werd het 4-2 en de wijze waarop was illustratief voor de gehele middag , de veel gedrevener en energiekere spelers van vv Berkum met name de drie veteranen tussen respectvolle haakjes voorin waren niet te stoppen zo ook bij de 4-2 toen Kenneth Dames er simpel uit werd gelopen door Jorben Nieuwenhuis en Johnsen Bacuna eenvoudig kon afronden.

Het kleurloze en kwaliteitsarme Ajax was hardop weg naar zijn vierde nederlaag achtereen. Ook de wissels brachten geen verbeteringen, waardoor dit seizoen als een treurige nachtkaars uitging. In de absolute slotfase kregen Lars Miedema (Berkum) en Vicenzo Schep (Ajax) nog een mogelijkheid maar het bleef bij de terechte 4-2. En even leek het er nog op dat vv Berkum de laatste periodetitel in de wacht wist te slepen, ware het niet dat stadgenoot avv Swift in blessuretijd nog met 1-2 wist te winnen bij AZSV. Ondanks de nederlaag van AZSV ging de opengevallen periodetitel van vv Eemdijk nu naar de nummer vier en dat was: AZS, tot ontsteltenis van vv Berkum.

Bekijk hier de eindstand in de Vierde Divisie Zaterdag B

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)