Knap punt voor Ajax bij de koploper

Twee weken geleden won Ajax in de laatste minuut met 2-1 van Huizen. Na een vrij weekend reisde het dus vol goede moed af naar koploper Eemdijk. In de heenwedstrijd eerder dit seizoen kreeg Ajax een 0-5 nederlaag om de oren, maar zaterdag was het anders. Ajax is bezig aan een goede serie qua resultaten en ook qua voetbal.

En dat bewees Ajax ook zaterdag, toen Kenneth Misa Danso al na 3 minuten spelen een enorme mogelijkheid kreeg maar daar kennelijk zelf ook van schrok. Ajax nam het heft in handen en begon overtuigend, de Amsterdammers bleven vroeg druk zetten. Rond de tiende minuut kreeg Eemdijk met een vrije trap van Jesper van Dalen de eerste serieuze kans, die overigens niets opleverde. Ajax bleef daarna goed voetballen, maar wist toch ook niet echt tot grote kansen te komen. Doelmannen Ruben Zandwijken en Jauke Beekhuis kwamen beiden nauwelijks in het stuk voor. Een paar minuten voor rust probeerde Timo van Roemburg het maar weer eens, maar zijn schot ging ruim naast. In blessuretijd kreeg Carlos Opoku nog een grote kans namens Ajax, maar hij maaide over de bal heen.

In de tweede helft ging het weer een rol spelen. Het begon steeds harder te waaien en dat werd vergezeld door regen, die af en toe met bakken uit de hemel kwam. Een paar minuten na rust was Opoku weer kansrijk, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Even later was Ajax weer kansrijk, maar Misa Danso slaagde er net niet in de vrijstaande Rydell Poepon te bereiken. Vlak daarna volgde het antwoord van Eemdijk, toen Rick Blokhuis buitenkant voet een metertje naast schoot. Aan de andere kant waaide een corner van Dico Koppers bijna zomaar het doel in, maar Blokhuis kon de bal nog net van de doellijn koppen.

Naarmate de tweede helft vorderde en Eemdijk wisselde, nam de druk van de thuisploeg toe. Een te hoog geheven been van Opoku leverde Eemdijk een vrije trap op de rand van de zestien op, maar Dennis Hollart wist geen gaatje te vinden in de muur. In de slotfase was Ajax nog een paar keer dicht bij de winnende goal. Eerst haalde Freek van Belzen de bal van de lijn en even later moest Hollart hetzelfde doen. Aan de andere kant haalde Eemdijk in blessuretijd nog alles uit de kast, maar ook dat leverde geen goals op. Zo pakte Ajax knap een punt tegen de koploper.

Sander Middelbeek: “Het was vooraf zaak om niet weer in de val te trappen zoals in de heen wedstrijd. Ze lokken je door jou de ruimte te geven op het veld, uiteraard tot een zekere hoogte en daarna slaan ze toe in de omschakeling. Dat hebben wij uitstekend geneutraliseerd. Zodoende kon Eemdijk niet hun favoriete spelletje spelen. Daarom was ik ook na afloop teleurgesteld, want het team heeft de opdracht in het veld prima uitgevoerd en als team hebben wij en uitstekende prestatie neergezet. Maar gezien de kansen die wij kregen, had je hier gewoon moeten winnen.” Verder benadrukte trainer Middelbeek nog maar eens hoe hard er in en na de winterstop is gewerkt aan het smeden van en hecht collectief, wat zich nu aan het uitbetalen is: “Er is steeds meer duidelijkheid over de wijze waarop wij willen voetballen en wat we van elkaar verwachten. Ook dat zie je nu steeds vaker terug op het veld.”

Wat deze sterke reeks Ajax verder nog zal brengen, moet de komende weken blijken. Om er een mooi seizoensslot van te maken, is het duel van volgende week tegen DETO in ieder geval belangrijk. De ploeg uit Twente staat een plekje boven Ajax op de ranglijst. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)