Knappe uitwinst van Swift bij Huizen

Puur kijkend naar de ranglijst kan de 0-1 overwinning van nummer twee Swift op Huizen niet als heel bijzonder betiteld worden. De moeilijkheidsgraad werd echter flink opgeschroefd door het op schrikwekkende wijze uitvallen van Daan Siegerist. Er was nog maar nauwelijks een kwartier gespeeld toen de centrale verdediger ter aarde stortte, zonder dat er een overtreding jegens hem was begaan. Op dat moment leidde Swift overigens al wel, want in de zevende minuut profiteerde Fidel Yilmaz met een intikkertje uitgekookt van opzichtig defensief geknoei bij de tegenstander.

Daan Siegerist bleef minutenlang op het veld liggen. Weliswaar hoefde de opgetrommelde brancard niet te worden gebruikt, maar er was absoluut geen sprake van dat Siegerist nog verder zou kunnen spelen. Zichtbaar groggy werd de ongelukkige verdediger naar de kleedkamer ondersteund, terwijl Bas Maljaars als zijn vervanger zijn entree maakte. Inmiddels werd stukje bij beetje duidelijk dat Siegerist acute last had van benauwdheid en klachten op de borst.

Al snel nadat de wedstrijd was hervat verscheen de gewaarschuwde ambulance op het sportcomplex van Huizen. Uitgerekend op het moment dat de spelers na het rustsignaal de kleedkamer opzochten werd Siegerist voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Het gebeuren had logischerwijs direct al een grote impact op het elftal van Jimmy Simons. “We waren allemaal hevig geschrokken. Voor de rest van de eerste helft speelde dat absoluut een grote rol. We voetbalden onzeker en zonder overtuiging, we waren gewoon onszelf niet.” Dat Huizen daar niet van profiteerde was in hoge maten aan Reno van der Meer te danken. De doelman bleek in een puike vorm te verkeren, waardoor hij bij zeker 3 één-op-één situaties met een doorgebroken aanvaller van de tegenpartij als winnaar uit de strijd kwam.

Coach Simons benutte de rust om zijn ploeg nieuwe moed en focus in te praten. “De schroom moet eraf, zei ik ze. We starten in de tweede helft opnieuw.” Effect bleef niet uit, want Swift kwam een stuk feller uit de kleedkamer. Huizen greep nog meer dan in het eerste bedrijf naar het altijd dreigend ogende wapen van de lange bal, en had al vroeg in de tweede helft met een afstandsschot nog bijna succes ook. Een loeihard afstandsschot, onhoudbaar voor Van der Meer, ketste namelijk tot diens opluchting via de onderkant van de lat boven hem weer terug het veld in. Daarna was het even de vraag of Huizen zou doordrukken, maar Swift bleek de zaakjes nu goed onder controle te hebben. Steeds vaker werd via verzorgde omschakeling de weg naar voren gevonden, en het aantal goede scoringsmogelijkheden deed niet of nauwelijks onder voor dat van de thuisploeg.

Naarmate de wedstrijd het eindsignaal naderde probeerde Huizen de druk op te voeren. Het bleef bij vergeefse moeite, vooral omdat het even dreigend als wanhopig ogende slotoffensief opnieuw voornamelijk uit lange ballen bestond. De Amsterdamse defensie bleef uiteindelijk ongeschonden overeind. “Het zag er inderdaad best dreigend uit, maar ik maakte me er niet erg druk om. Mijn defensie weet namelijk prima hoe ze de lange bal moeten opvangen,” lichtte Simons na afloop toe op de vraag of hij de slotfase erg spannend vond. Voor het overige toonde de ook volgende seizoen bij Swift voor de groep staande trainer zich tevreden over hoe zijn ploeg zich in de tweede helft had herpakt. “Het was alleen jammer dat wij steeds in de laatste fase van onze aanvallen niet tot afronden kwamen.”

Tot tevredenheid van Jimmy Simons is Swift in de beslissende fase van het seizoen aan een stabiele prestatiereeks bezig. “Het is nu niet meer op en af zoals eerder dit seizoen. Gevolg is dat we nu op de tweede plaats staan (de tweede plaats geeft toegang tot de nacompetitie voor promotie, red.). Maar goed, ik weet ook dat we er nog niet zijn, er zijn nog vijf wedstrijden te gaan.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie zaterdag B

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)