Knappe zege van Ajax op angstgegner ODIN’59

Na drie nederlagen op rij heeft Ajax weer een belangrijke zege geboekt in de Derde Divisie zaterdag. De ploeg van Yuri Rose boekte op bezoek bij middenmoter ODIN’59 een knappe 1-3 overwinning en heeft hierdoor de aansluiting gevonden met de middenmoot. Met twee treffers was Sonny Pronk de grote man bij de bezoekers.

Niet alleen de klimatologische omstandigheden waren beroerd, ook de statistieken tegen ODIN’59 waren niet best. Van de tien onderlinge ontmoetingen wisten de Amsterdammers slechts één keer te winnen. Bovendien was het zelfvertrouwen niet al te best. Na amper twee minuten ontsnapte Ajax aan een vroege achterstand. Uit een vrije trap van Bas Kansen kopte Mitchell Bormann tegen de paal. Langzaam groeiden de bezoekers in de wedstrijd. Het resulteerde halverwege de eerste helft in een openingstreffer. Een mooie aanval, via Mitchell Burgzorg en Ricardo Fransberg, werd bekroond door Sonny Pronk: 0-1.

De weelde was van korte duur, want de Amsterdamse defensie oogde regelmatig onzeker en daar profiteerde Bormann optimaal van met een subtiele stiftbal: 1-1. Amper twee minuten na de gelijkmaker had Burgzorg een nieuwe voorsprong op zijn schoen. De oud-prof, geposteerd als rechtsbuiten, schoot wild over. Ajax bleef het spel domineren en kreeg nog voor de rust loon naar werken. Marijn Sterk legde de bal panklaar op het hoofd van Bart Spil: 1-2.

De tweede helft had een lange aanloop nodig alvorens het duel weer op gang kwam. Ajax begon iets meer achterover te leunen en kwam er steeds moeilijker uit. Dankzij de sublieme doelman Stephan Veenboer bleven de Amsterdammers overeind. De sluitpost redde bekwaam op schoten van Ahmed al Mahdi en Kansen. Ook kwamen de bezoekers in de zeventigste minuut goed weg toen Veenboer een rebound moest toestaan op een schot van Jeffrey Kleibroek, maar kon ODIN’59 daar geen profijt uit halen.

In de slotfase gooide Ajax het duel definitief in het slot, opnieuw uit een standaardsituatie. Een hoekschop van Sterk werd verlengd door de teruggekeerde routinier Siver Abdulrahman, waardoor Pronk van dichtbij de 1-3 binnen kon lopen. Omdat concurrent SJC ook won (2-1 tegen VVOG), blijven de Amsterdammers vijftiende staan. Wel is het gat naar de middenmoot een stukje verkleind.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.