KNVB blij met incident niet speelgerechtigde speler

De commotie die is ontstaan naar aanleiding van onze berichtgeving over het meespelen van Ajax-speler Robin de Weij bij Sloterdijk heeft bij de KNVB een positieve reactie teweeg gebracht. “Het is goed dat dit naar buiten komt.”

Het zijn de woorden van districtsmanager Guus Posthumus van het district West 1. Posthumus: “ We weten dat dit iedere week op veel velden gebeurt maar vaak weten we er niet van. Wij zijn dan ook erg blij dat dit naar buiten komt en dat er aandacht aan besteed wordt.”

Op de Facebook pagina van Het Amsterdamsche Voetbal ontstond er een pittige discussie. De meeste reacties waren in de trend van ‘dom’ en ‘niet handig’. Zowel de club als de speler moeten gestraft worden als het aan de reacties ligt. Posthumus: “ SDZ moet in dit geval een aanklacht indienen en dan zal het bij de afdeling tuchtzaken komen. De bewijzen (de foto’s!) zijn in deze zaak overduidelijk. De club (Sloterdijk, red.), de betreffende speler maar ook de overige verantwoordelijken (zoals de aanvoerder) zullen een straf krijgen. Hoe hoog die is moet de tuchtcommissie beoordelen. Het hangt ook af van de maatregelen die Sloterdijk zelf neemt. Maar ook de scheidsrechter zal zijn verhaal moeten vertellen. Ook wordt bekeken of hij goed gehandeld heeft.”

De handleiding ‘spelerpassen’ van de KNVB heeft als stelregel: Geen geldige pas is niet spelen. Vervolgens zijn daar een hoop varianten daar op. De straffen voor de speler lopen van drie tot tien wedstrijden schorsing. De club riskeert puntenaftrek en een geldboete.  In dit geval gaat het om het spelen met een ‘pas’ van een ander. Daarop staan de volgende boetes:

-De vereniging krijgt ene geldboete van 184 euro en drie winstpunten in mindering.
-De speler in  kwestie kan een schorsing krijgen van zes tot toen wedstrijden.
-Verantwoordelijke personen (aanvoerder en/of leider) kunnen een schorsing 1 tot 6 maanden functieontzegging.

Posthumus: “ Ajax, waar de betrokken speler lid is, zal geen straf krijgen. Ik wil verder niet vooruit lopen op de strafmaat maar ik verwacht binnen een paar weken uitspraak in deze zaak. Ik hoop wel dat dit weer een wijze les is voor alle verenigingen. Dat ze weer even in de spiegel kijken. Zelf reflectie is het beste nu .”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!