Het amateurvoetbal krijgt een eigen aanklager. Deze kijkt onafhankelijk naar het beoordelen van een rode kaart. Hiermee komt er een persoon tussen de speler en tuchtcommissie te zitten. De nieuwe invoering, al vanaf dit seizoen, is volgens de KNVB om geloofwaardigheid van de tuchtcommissie te verzekeren.
De tuchtrechtspraak in het amateurvoetbal moest volgens Guus Heutink (voorzitter landelijke tuchtcommissie) ’transparanter en zuiverder worden’. Een speler die een rode kaart had gekregen, kreeg in het verleden een sanctie van de tuchtcommissie. Wanneer je het niet eens was met dit schikkingsvoorstel, kwam het verweer nogmaals terecht bij diezelfde tuchtcommissie. “De indruk kon zo gewekt worden dat je niet met een onafhankelijk instituut te maken had, maar dat was wel het geval”, zegt hij op de website van de KNVB.
Vanaf dit seizoen buigt de aanklager, met meer bevoegdheden, zich over de zaak. Hij kan de zaak seponeren bij een overduidelijke fout van de scheidsrechter of de zaak direct voorleggen aan de tuchtcommissie. In de meeste gevallen zal hij echter een schikkingsvoorstel sturen naar de betreffende speler. Wanneer de speler daar niet mee akkoord gaat, kijkt de aanklager opnieuw naar de zaak. Er kan dan een nieuw schikkingsvoorstel volgen of het dossier wordt naar de onafhankelijke tuchtcommissie gestuurd.
Heutink vindt de nieuwe ontwikkeling ‘een flinke stap in de goede richting’. “De geloofwaardigheid van de tuchtcommissie moet buiten kijf staan. Dat is nu meer dan in het verleden het geval. Het proces is zuiverder en transparanter geworden. En dat is belangrijk, want iedereen verdient een eerlijke en goede behandeling.”
In een aparte video legt de KNVB de werkwijze uit na het geven van een rode kaart
Foto boven: Mario Wormhoudt