Home / slideshow / KNVB luidt noodklok over bureaucratische regel rondom compensatieregeling

KNVB luidt noodklok over bureaucratische regel rondom compensatieregeling

Een op de vijf Nederlandse amateurvoetbalverenigingen vallen bij de aanvraag van de NOW 3.0 compensatie onterecht buiten de boot. Dat meldt de KNVB op de website.

De overheid riep de tijdelijke loonsteun in het leven om de werkgelegenheid tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Door een bureaucratische regel lopen echter vele verenigingen, die een of meerdere trainers op de loonlijst hebben staan, financiële compensatie mis. “Als referentiemaand heeft de overheid juni 2020 gekozen, uitgerekend de maand waarin veel amateurclubs vanwege de zomerstop (juni/juli) geen trainers op de loonlijst hebben staan”, stelt de Nederlandse voetbalbond. “Zij deden in hun belastingopgave voor deze maand een zogenoemde nihilaangifte, met als gevolg dat zij nu ten onrechte geen NOW-compensatie krijgen toegewezen. Deze wordt standaard afgewezen.”

Volgens de KNVB gaat het om 600 tot 700 verenigingen die met de huidige regelgeving de compensatie mislopen. Gemiddeld gaat het om 3500 euro per voetbalclub, een behoorlijke financiële tegenslag. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee reageert: “Het kabinet bepaalt de maatregelen die nodig zijn om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan en organisaties die hierdoor inkomsten mislopen worden in de loonkosten gecompenseerd. Tenzij je te maken krijgt met deze bureaucratische regel, dan krijg je namelijk helemaal niets. Daar wordt tot nu toe overheen gestapt, maar het leed wordt daar niet minder van. Deze onnodige regel kost het toch al geplaagde amateurvoetbal in totaal ruim 2 miljoen euro. Nu de omvang hiervan bekend is, roep ik het kabinet op om dit te repareren, voordat mede hierdoor onherstelbare schade ontstaat.”

De bond ging tevergeefs gesprekken aan met onder meer het UWV en de ministeries van SZW en VWS. Inmiddels heeft de SP schriftelijk Kamervragen bij de betrokken ministers neergelegd. Een wijziging in de peilmaand (bijvoorbeeld april) zou volgens de KNVB een oplossing bieden.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)