Home / slideshow / KNVB neemt het op tegen crimineel geld: “Nemen onze verantwoordelijkheid”

KNVB neemt het op tegen crimineel geld: “Nemen onze verantwoordelijkheid”

De KNVB wil dat het vanaf 1 januari 2021 voor amateurverenigingen verboden is om spelers door derden te laten betalen. Dat vertelt bestuurssecretaris van de KNVB Mark Boetekees in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse voetbalbond is extra alert door de huidige coronacrisis die amateurclubs hard raakt, waardoor criminelen eenvoudig bij clubs binnen zouden komen. Het is in het nieuwe jaar dan ook de bedoeling dat voetballers binnen de amateurwereld niet meer betaald krijgen door derden of een hoger bedrag krijgen toebedeeld dan de belastingtechnisch toegelaten onkosten- en vrijwilligersvergoeding. Boetekees ziet echter ook dat het lastig te controleren is. Jaarlijkse steekproeven moeten echter zorgen dat verenigingen zich tóch aan de regels willen houden. Boetekees: “De afspraken zijn op basis van ‘high trust, high penalty’: komen we erachter dat sprake is van overtreding dan zijn de sancties niet mals. Je moet dan denken aan verplichte degradatie en schorsing voor lange tijd van spelers.”

De regels zijn niet voor niets, want er lagen volgens Guus Posthumus, hoofd verenigingsadvies bij de KNVB, nog nooit zoveel onderzoeken op tafel over criminele inmenging bij amateurclubs. De voetbalbond ziet het zelfs als zo’n groot probleem, dat het de Tweede Kamer oproept om te debatteren. “Op die manier kan de politiek samen met experts een mening vormen over wat nodig is om criminelen echt te weren uit de sport”, stelt Posthumus. “Wij willen graag dat onze mooie sport schoon wordt. We nemen onze verantwoordelijkheid en werken mee waar kan. Want jeugdspelers die drugs koerieren, dat is natuurlijk afschuwelijk.” De KNVB heeft daarom onder meer in een samenwerking met NOC-NSF een programma ontwikkeld voor besturen, zodat zij ‘foute’ personen sneller kunnen opmerken. Ook wil de bond zorgen voor een intensievere samenwerking met de Belastingdienst.

Tekst: Jordi Smit

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend