Home / slideshow / KNVB presenteert ‘plan B’ voor amateurvoetbal

KNVB presenteert ‘plan B’ voor amateurvoetbal

De amateurcompetities liggen alweer een aantal weken stil en voorlopig lijkt dit zo te blijven. De KNVB kondigde daarom afgelopen week al aan dat het met een plan B zou komen voor het amateurvoetbal. Donderdagmiddag presenteerde de bond dit plan op de officiële website.

De Nederlandse voetbalbond maakte de afgelopen weken drie pijlers die elkaar op verschillende manieren moeten aanvullen: scenario’s voor het uitspelen van de amateurcompetities, plezierig en veilig blijven voetballen en verenigen én toekomstbestendig voetballandschap. “Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan”, vertelt Jan Dirk van der Zee in het artikel.

De voetbalbond hoopt op de herstart van de competities in het weekend van 16 en 17 januari 2021, al noemt het dit wél ‘het meest positieve scenario’. De KNVB laat dan de bekercompetities vervallen en laat clubs de hele maand juni van 2021 doorvoetballen, zodat sommige competities alsnog worden afgemaakt. Daardoor gaan de nacompetities voor het standaardvoetbal niet meer door, wat betekent dat de bond voor verschillende competities de promotie/degradatieregeling moet aanpassen. Het kiest half december of dit scenario haalbaar is. “Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm.”

Verder is de KNVB onder meer bezig met de financiële problemen waarmee verenigingen te maken kregen. “De sluiting van kantines veroorzaakt alleen al in het amateurvoetbal een omzetdaling van bijna 4 miljoen euro per week. Vanuit de overheid zijn de afgelopen maanden diverse financiële regelingen bekendgemaakt voor amateursportorganisaties. De KNVB kan de verenigingen via één loket helpen bij de aanvraag van subsidies en financiële compensatie. Daarnaast is de KNVB samen met NOC*NSF continue in gesprek met de overheid over de financiële problemen van de sportverenigingen en mogelijke oplossingen.”

Van der Zee wijst in het artikel op het belang ervan dat de samenleving voldoende beweegt. “Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld.”

Lees hier het gehele artikel

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)