Home / Algemeen / KNVB presenteert verzwaarde promotie/degradatieregeling

KNVB presenteert verzwaarde promotie/degradatieregeling

De KNVB heeft vrijdag de promotie/degradatieregeling voor 2022/2023 gepubliceerd. Deze is flink verzwaard ten opzichte van vorige seizoenen. Dat heeft ermee te maken dat de bond in de komende jaren de voetbalpiramide recht wil trekken. Op de meeste niveaus zijn er inmiddels teveel competities, waardoor promotie moeilijker is. Om alles weer glad te strijken, moeten er de komende seizoenen meer teams degraderen.

Drie directe degradanten

Globaal komt het erop neer dat uit iedere competitie in van de eerste tot en met de vierde klasse de nummer 12, 13 en 14 rechtstreeks degraderen. Als er in een competitie dertien teams zijn, degraderen de nummer 12 en 13 direct. In competities van minder dan 12 teams, is er slechts één direct degradant.

Nacompetitie

Verder geldt in de eerste klasse dat de nummers 10 en 11 nacompetitie moeten spelen voor lijfsbehoud. In de tweede tot en met vierde klasse zijn er steeds drie teams die nacompetitie moeten spelen voor lijfsbehoud. Het betekent dus dat vrijwel het hele rechterrijtje komend seizoen een gevarenzone is.

Weekendvoetbal en twee eerste elftallen

Daarnaast wordt in 2023/2024 de switch gemaakt naar weekendvoetbal tot en met de eerste klasse. De KNVB heeft besloot dat een club geen twee teams mag hebben in gemengde competities. Het betekent dus dat de zaterdagploegen van Koninklijke HFC en AFC niet kunnen promoveren naar de eerste klasse.

Meer lezen over de regelingen? Bekijk hier de regelingen voor zaterdag en hier de regelingen voor zondag.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)