KNVB wil Tweede Divisie starten met veertien Topklassers

De KNVB wil de Tweede Divisie vanaf het seizoen 2016/2017 laten starten met achttien teams. Dit zullen veertien Topklasse-clubs zijn, aangevuld met vier beloftenteams. Het concept voor de invoering van de extra competitie zal tot begin december verder worden uitgewerkt, meldt Voetbal International.

Waar er eerst nog door voorzitters werd gemeld dat er niet voldoende naar ze geluisterd werd, heeft de KNVB nu een aantrekkelijker plan opgesteld. Amateurclubs mogen in de weekenden zelf bepalen wanneer ze hun thuiswedstrijden spelen, ook wanneer ze uiteindelijk naar de Jupiler League promoveren. Daarnaast is er dispensatie voor de lichtsterkte (maximaal drie jaar), verouderde kunstgrasvelden en voldoen voor de benodigde 2000 zitplaatsen ook staanplaatsen.

De belangrijkste concessie van de KNVB is de aanpassing van de licentie-eisen, een heikel punt voor de Topklassers. Een amateurclub die naar de Jupiler League promoveert, hoeft maar tien spelers voor vijftig procent en zes spelers voor honderd procent onder contract hebben staan. Pas wanneer de club langer actief is op profniveau, worden de eisen verscherpt.

De beoogde verdeling van de KNVB voor de piramide, met de komst van de Tweede Divisie. Bron: Voetbal International
De beoogde verdeling van de KNVB voor de piramide, met de komst van de Tweede Divisie. Bron: Voetbal International

De doorstroming vanuit de Topklasse zal worden bepaald aan de hand van de prestaties in het seizoen 2015/2016. Voor beide competities – zaterdag en zondag – zullen dan de beste zeven clubs promoveren naar de Tweede Divisie. De beste vier beloftenclubs zullen ook hun intrede maken in de competitie die als werktitel de ‘Landelijke Divisie’ heeft.

Volgens de plannen van de KNVB zal de beloftencompetitie uiteindelijk helemaal verdwijnen. De rest van de beloftenelftallen zal verdeeld worden onder de twee Topklassen en zes Hoofdklassen. Beide Topklassen zullen vanaf 2016/2017 bestaan uit achttien clubs. Het aantal teams in de Hoofdklasse (veertien) zal hetzelfde blijven.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)