Koen Bosma stopt bij AFC voor ‘de Champions League op werkgebied’

Koen Bosma speelt zaterdag tegen Jong Almere City FC zijn laatste wedstrijd in het shirt van tweededivisionist AFC. Het voetballen op hoog niveau is moeilijk te combineren met het vele reizen voor zijn nieuwe baan, waarvoor de 28-jarige aanvaller in december met zijn gezin zelfs naar Qatar emigreert.

De keuze om voor zijn maatschappelijke carrière te kiezen, was niet lastig. Het accepteren dat hij eerder met voetballen stopt dan hij had gedacht, zat er volgens hem al even aan te komen. “Vorig jaar speelde het ook al met een baan in het buitenland. Voetballen op topamateurniveau, met een gezin en een baan die iets meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt dan een gemiddelde baan, is heel lastig te combineren. AFC ging daar altijd goed mee om. De club ziet het zo dat ik op werkgebied nu in de Champions League ga spelen. Dat vond ik een passende vergelijking.”

Tijdens de voorbereiding op dit seizoen werd Bosma benaderd door zijn nieuwe werkgever Rainmaking, waar hij wereldwijd veelbelovende sporttechnologie-bedrijven probeert te helpen groeien. Nadat hij en zijn vrouw in augustus zijn getrouwd, besloten ze het avontuur aan te gaan. Officieel verhuist het gezin, met een kleine Bosma, pas in december naar Doha, omdat hij – Bosma is eerder deze maand met zijn nieuwe baan begonnen – in de eerste maanden veel door Europa zal moeten reizen. “Het is leuker om dan nog even met familie en vrienden te zijn.”

Foto Mario Wormhoudt

Het duel tegen Almere City zal zijn laatste wedstrijd in het shirt van AFC zijn. Wel is de kans aanwezig dat Bosma volgende maand komt overvliegen om de tweede ronde van de KNVB Beker mee te maken. “De wedstrijd tegen Jong Almere City FC komt zo uit met mijn planning, want zondag vlieg ik naar Doha toe. Alles wat ik daarna nog mee kan pikken, zijn extraatjes. Of ik anders naar zo’n wedstrijd toeleef? Nee, daar sta ik nuchter in. Ik zou het leuk vinden om iets meer minuten te maken en hopelijk kan ik er, net als tegen VVSB, nog een balletje in peren. Dan vind ik het mooi geweest.”

Mogelijk zal de aanvaller, die eerder ook in Vietnam en Australië voetbalde, straks in Qatar zijn loopbaan nieuw leven inblazen. Twee makelaars hebben hem al gepolst om daar aan de slag te gaan en hij mag direct meetrainen met een team uit de hoogste afdeling. “Zij hebben een restrictie op het aantal buitenlanders. Dat zijn wereldsterren: Xavi, Sneijder, noem ze maar op. Maar je hebt ook een competitie daaronder, de Qatargas League. Daar zijn wat mogelijkheden. Ik laat het rustig op mij afkomen. Ik vind het nog te leuk om te voetballen, maar ik vind het belangrijker om eerst mijn baan goed in te vullen en lekker te genieten van het leven met mijn vrouw en kind.”

Foto boven: Erik de Weerd

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC