Home / Algemeen / Kos over ‘Geen Genade’ van Andy

Kos over ‘Geen Genade’ van Andy

Onlangs verscheen het boek “Geen Genade”van Thijs Slegers over het turbulente leven van oud Ajacied Andy van der Meijde. Het Amsterdamsche Voetbal geeft een aantal exemplaren weg van deze bestseller. Er is veel over gezegd en gesproken de afgelopen weken. Toch is niet alles waar wat er in staat. Of beter gezegd, niet helemaal juist. Wouter Kos, die drie jaar voor het Amsterdamse KBV speelde,  wordt in het boek neergezet als een ‘schoolpikkie’.

Op bladzijde 53 van “Geen Genade” staat het echt. Van der Meijde: “Echt zo’n schoolpikkie, een intelligente jongen die dat voortdurend liet blijken. Daar werden we doodziek van en daarom noemden we hem De Intellectueel”.

Kos: De beste jongen is een beetje in de war na al die tijd. Haha ben ik even lekker mee. Ik herken me totaal niet in de persoon die hij denkt te omschrijven. Tegenovergesteld. Was het maar zo dan had ik het waarschijnlijk een stuk verder geschopt (in het voetbal althans) dan ik nu heb gedaan. Wat wel klopt is dat ik wel, net als Andy voor mijn mening durfde uit te komen. Dit werd niet altijd in dank afgenomen. En mij bijnaam? Haha ik had ooit een interview met de BBC over de jeugdopleiding van Ajax. Een aantal spelers moesten iets over hun sterke punten vertellen. Ik vertelde in het engels dat ik een “intellectuel player was”. Kofi Mensah was na mij en die hoorde dat ik dat zei. Lachen natuurlijk. Als ik hem tegenkwam was het dus “he intellect hoe is het met je?”

Wouter Kos (boven 6e van links) en Andy van der Meijde (boven 4e van links) in een jeugdteam van Ajax

De aanleiding van het verhaal is een wedstrijd van de jeugd van Ajax in Italië. Hoofdopleiding Co Adriaanse vroeg na afloop van de wedstrijd aan alle spelers wat ze van hun eigen spel vonden. Wouter vond dat hij goed gespeeld had. Adriaanse dacht daar anders over. Kos was het er niet mee eens en ging tegen Adriaanse in. Van der Meijde wilde met deze passage aangeven dat Kos, net als hij, wat durfde te zeggen tegen Adriaanse en dat de rest zijn mond hield. Volgens van der Meijde ontstond er vervolgens een keiharde discussie tussen Kos en Adriaanse.

Kos: “Andy en ik hadden regelmatig onze eigen aanvaringen bij Ajax in die tijd. Zij (Ajax,red) hadden een de houding dat zij wel wisten hoe alles zit, wat goed voor je was en dat je blij moest zijn om bij Ajax te spelen. Ik vond dat zij daar wel eens te ver in gingen en daar mijn inziens fouten in maakte. Daar zei ik dan wat van.  Maar ik heb veel respect voor Co Adriaanse. Fantastische trainer, Absoluut.”

Het Amsterdamsche Voetbal geeft een aantal exemplaren weg van het boek “Geen Genade”. Wil je kans maken op dit boek stuur dan een mail naar info@hetamsterdamschevoetbal.nl met je gegevens o.v.v. geen genade. Iedere tiende inzender krijgt een exemplaar toegestuurd.

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)