Home / Algemeen / Lieder is niet meer de jongste

Lieder is niet meer de jongste

Het staat er toch maar mooi op Wikipedia: Mart Lieder speler van Stichting Betaald Voetbal Vitesse. Afgelopen zondag maakte de voormalig speler van Purmersteijn zijn debuut in de hoofdmacht. Uitgerekend tegen aartsrivaal NEC.
Hij moet nog 22 worden maar toch vindt hij zich zelf niet meer de jongste. Lieder: “Ik ben 21 jaar, niet meer de jongste om naar het betaaldvoetbal te gaan. Ik kon naar FC Volendam en Vitesse. Mijn keuze voor Arnhem was snel gemaakt. Ik vind dat ik niet meer de tijd heb om het stapje voor stapje te doen. Dus dan maar gelijk voor het hoogste”. Spijt heeft de Purmerender niet. Nadat hij als C-junior werd weggestuurd bij FC Volendam dacht hij dat zijn droom om profvoetballer te worden over was. Hij speelde daarna bij Hollandia, AFC en FC Purmerend voordat hij definitief doorbrak als spits van hoofdklasser Purmersteijn. Zijn vele doelpunten bleven niet onopgemerkt en na een paar weken stage gelopen te hebben in Arnhem maakte hij de keus. “Ik was snowboardleraar maar daar heb ik met alle liefde afstand van genomen om prof te worden. Ik weet dat het een grote stap is maar tot op heden gaat het erg goed. Ik kijk veel om me heen en let goed op wat andere spitsen doen”.
Binnenkort betrekt Lieder een eigen appartement. Iets wat ook wel hoort bij de status van een prof. Toen hij afgelopen zondag in de streekderby tegen aartsrivaal NEC mocht warmlopen wist hij waar hij de afgelopen weken voor gewerkt had. Lieder: “Het was allemaal erg onverwacht. Ik had er niet eens rekening meegehouden dat ik bij de selectie zou zitten. Zelfs tijdens het warmlopen had ik nog niet door dat ik mijn debuut zou maken. De stadionspeaker noemde mijn naam maar ik heb het niets eens gehoord. Ik kreeg nog een handje van trainer Van den Brom en Stanley Menzo en toen moest ik er gewoon in. Ik was helmaal vrij in mijn hoofd. Achteraf was het een prachtige gebeurtenis. Alleen jammer dat we verloren hebben”.
Wegens familieomstandigheden speelde de aanvaller afgelopen maandag niet mee met Jong Vitesse. “maar anders had ik daar gewoon gestaan hoor. Het is niet zo dat ik nu denk dat ik er al ben. Ik moet er gewoon iedere dag keihard voor werken. Natuurlijk hoop ik er vrijdag (uit tegen PSV, red.) weer bij te zitten. De selectie is nog niet bekend gemaakt dus dat worden nog een paar spannende uurtjes”.
Als de ontwikkeling van Lieder zich zo doorzet dan zal het niet lang meer duren voordat er op wikipedia staat dat hij ook zijn eerste doelpunt in de eredivisie heeft gemaakt.