Home / Algemeen / Maarten de Lange (Swift): “Ik heb voor mijn studie gekozen”

Maarten de Lange (Swift): “Ik heb voor mijn studie gekozen”

Hij speelde in de jeugd bij Ajax, PSV en FC Utrecht. Lang duurden die avonturen niet, want Maarten de Lange verkoos telkens zijn studie boven het voetbal. Nu, bij zaterdag Hoofdklasser Swift, kan de 19-jarige aanvallende middenvelder het goed combineren. “Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin.”

Voor elke club heeft De Lange een ander verhaal. In de D-pupillen van Ajax moest hij negen maanden toekijken met een zware blessure, waardoor hij slechts één wedstrijd in het shirt van de Amsterdammers speelde. Zijn periode in Eindhoven was van zeer korte duur. “Ik speelde in de B1, woonde daar in een gastgezin en moest in Eindhoven mijn 5-vwo voortzetten. Na vijf weken vond ik het niet meer leuk en wilde ik terug naar AFC. Gelukkig kon dat nog.”

Swift - NSC Nijkerk

Telkens was AFC de club waar hij terugkeerde. “Ik ben een jongen van de club. Ik heb vervolgens nog in de A1 van FC Utrecht gespeeld, maar daarna koos ik er bewust voor om me op mijn studie te focussen. Het was moeilijk te combineren met 6-vwo. Ik heb overal voor mijn studie gekozen. Bij AFC speelde ik vorig seizoen in ‘de beste A1 van AFC’, waarin we op twee doelpunten verschil promotie naar de eredivisie misliepen.”

Maar in plaats van de stap naar de zondag Topklasser te maken, koos De Lange voor iets anders. “De keuze was voor mij: AFC 2 of Swift 1. Mijn gevoel bij AFC was op dat moment omdat ik niet het gevoel had dat ik een kans kreeg in het eerste elftal. Dat is nog wel mijn droom. Ik wil me nu bij Swift verder ontwikkelen en hoop over vijf jaar in het eerste van AFC te staan, in de Tweede Divisie. Het blijft mijn droomclub.”

Swift - Ajax

De keuze voor Swift heeft de 19-jarige aanvallende middenvelder nog geen moment spijt van gehad. “Ik had goed contact met Bert van Dun. Ook de gesprekken met de trainer (Mark Evers, red.) waren erg positief. Ik heb het hartstikke naar mijn zin bij de club. In de eerste seizoenshelft had ik nog last van een aantal blessures, nu ben ik wedstrijdfit.”

Ook bij de zaterdag Hoofdklasser staat zijn studie boven het voetbal. “Ik heb bijvoorbeeld de hele voorbereiding gemist, omdat ik bij de studentenvereniging een ontgroening had. Daarnaast kon ik in januari niet mee op trainingskamp vanwege tentamens. Maar ik vond mijn twee studies niet leuk meer, dus heb ik ze allebei (economie en bedrijfskunde en econometrie, red.) even stopgezet.”

Inmiddels is hij langzaam uitgegroeid tot vaste waarde. “Voor de winterstop viel ik een paar keer in, maar in 2016 heb ik elke wedstrijd gespeeld. Nu hoop ik basisspeler te blijven.” Zijn toekomst is in ieder geval duidelijk. “Na de zomer zal ik mijn studie weer hervatten en ik blijf bij Swift. Eerst willen we dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen.”

Foto’s Paul Stoeltie