Mark Steur nieuwe trainer-coach SDZ

Mark Steur nieuwe trainer-coach SDZ

Mark Steur gaat komend seizoen de scepter zwaaien bij zondag eerste klasser avv SDZ. Steur neemt deze zomer afscheid als trainer van Buitenboys waar hij dan drie seizoenen hoofdtrainer is geweest en gaat in Amsterdam aan de slag. Een opmerkelijke stap, met risico, van zowel Steur als SDZ.

Steur: het wordt sowieso een enorme klus 

Steur wordt de opvolger van een andere ambitieuze trainer-coach, Thijs Sluijter, die op zijn beurt drie seizoenen lang de kar heeft getrokken bij SDZ. Sluijter gaat komend seizoen in de Bollenstreek bij sv Hillegom aan de slag als hoofdtrainer. Eerder was Sluijter, ex prof, als trainer-coach werkzaam bij ADO’20, Vitesse’22 en in Oostzaan bij OFC als assistent.

Steur gaat zijn nieuwe uitdaging starten aan de Transformatorweg in het stadsdeel West. Vorig seizoen werd Steur door Het Amsterdamsche Voetbal verkozen tot ‘Trainer van het Jaar‘. Dit seizoen draait Buitenboys prima mee in de sterke zaterdag tweede klasse B.

Positieve sfeer

SDZ is blij met de aanstelling van Mark Steur en ook Steur zelf kijkt uit naar het nieuwe avontuur bij SDZ, al zijn er nog wel een aantal onzekerheden: “Wat mij opviel is dat er een positieve sfeer rondom het eerste team hangt”, begint Steur zijn verhaal. “De club heeft veel meegemaakt, maar dat is voor de eerste elftal spelers geen enkele belemmering om niet meer aan te gaan sluiten of te blijven. SDZ blijft die ambitieuze vereniging, met een leuke mix van vele culturen.”

Samen bouwen

“De gesprekken met de vereniging zijn in alle open- en eerlijkheid geweest. Realistisch. Er moet flink gebouwd worden en ik krijg de kans om daar in mee te denken. We gaan met elkaar op zoek naar de basis, de fundamenten van de vereniging. Het eerste elftal heeft een zwaar seizoen in de zondag eerste klasse, maar toch is iedereen vol goede moed. Ik heb de spelers bijna allemaal gesproken en ze blijven heel positief. Ze zullen SDZ trouw blijven, de binding met de vereniging en elkaar is goed. Natuurlijk, de kans is aanwezig dat ze rechtstreeks degraderen of via de nacompetitie het lijf moeten gaan redden. En ook dat kan niet lukken. Op het moment dat ik met de club sprak hadden ze nog maar twee keer gelijk gespeeld en één keer gewonnen. Ik wist waaraan ik zou beginnen.”

Netwerk

“Mijn focus nu is te kijken wat er allemaal geregeld moet worden rondom het eerste elftal. Wat moet anders? Wat is nodig? Voor de spelers is dat heel belangrijk. Met een paar gerichte versterkingen – uit het netwerk wat er is – kunnen we best ver komen. Dit ga ik samen doen met Nick van Beek, met wie ik nu ook samenwerk bij Buitenboys.”

Geen UEFA-A

Wel is er afhankelijkheid of Steur bij de Amsterdammers kan starten als hoofdtrainer. “Het scenario van degraderen is natuurlijk ook uitgebreid besproken. Dan gaan we met elkaar in de tweede klasse starten. In principe gaan we ook uit van dat scenario, hoewel de laatste tijd punten worden gepakt. Ik heb namelijk geen UEFA-A.” En dat diploma heeft een trainer nodig om hoofdtrainer te zijn bij een club in de eerste klasse over hoger. “Ik krijg geen dispensatie en dat betekent dan ook gelijk een uitdaging als SDZ er wel inblijft, en zo zie ik het ook. Wat mijn rol dan gaat worden bij het eerste elftal gaan we zien, er liggen naast het hoofdtrainerschap verschillende opties en mogelijkheden, want er ontbreekt momenteel bijvoorbeeld ook een Technische Commissie. Ik heb sowieso zin in het ‘project SDZ’.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ