Meijer hoopt met ‘Oorlog langs de lijn’ op bewustwording

Vanavond (donderdag) wordt bij BVC in Bloemendaal het boek ‘Oorlog langs de lijn’ van Wesley Meijer gepresenteerd. Het is het tweede boek dat in korte tijd verschijnt naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Meijer: “Ik ben vooral op zoek gegaan na het antwoord op de vraag waar al dat geweld op het voetbalveld toch vandaan komt. In een relatief korte periode zijn er twee doden gevallen op en rond het voetbalveld. Eerst een supporter van OSV en vorig jaar natuurlijk Richard Nieuwenhuizen. En afgelopen weekend (WVHEDW 8 – Overamstel 2, red) had het ook zo maar verkeerd af kunnen lopen.”

Auteur Wesley Meijer
Auteur Wesley Meijer

Meijer koos er, in tegenstelling tot ‘Wat een kutvoetbal he’ van Maarten Bax, voor om niet een chronologische beschrijving te geven van het afgelopen jaar maar juist op onderzoek te gaan naar het waarom van al dat geweld. Meijer: “ Ik heb gesproken met sociologen, criminologen, de KNVB, bestuurder en trainers. Waarom doen wij het geliefde spelletje voetbal, waar we zo veel plezier aan beleven, zo veel geweld aan?”

Tot een echte conclusie is Meijer niet gekomen. Ook op de vraag of het beter zal gaan in de toekomst is hij niet optimistisch. Meijer: “ Toen ik begon met schrijven aan dit boek had ik de hoop dat het beter zou worden maar nadat ik al die mensen gesproken heb ben ik een stuk sceptischer geworden. Sommigen zeggen dat het een kwestie van tijd is voordat de volgende dode valt…….”

Oorlog langs de lijn

In het boek heeft Meijer een overzicht van 22 pagina’s over het geweld op de voetbalvelden vanaf de twintigste eeuw tot nu.  Meijer: “In het begin viel het nog wel mee. Al waren er ook wel incidenten in de jaren veertig en zestig.  Pas vanaf de jaren tachtig neemt het geweld duidelijk toe. Ik heb ook een hoofdstuk opgenomen met de antwoorden van de clubs. Wat gaan zij er aan doen of doen ze er al aan.”

Meijer: “ Als ik met dit boek 1% kan bijdragen aan een beter klimaat op de velden ben ik al tevreden. Het is in ieder geval weer een mooi moment om iedereen weer even bewust te maken van wat er allemaal gebeurd is.”

In het clubhuis van BVC in Bloemendaal zal het boek ‘Oorlog langs de lijn’ vanavond (donderdag) worden gepresenteerd. Tevens is er een discussie naar aanleiding van het boek met bestuurders en top scheidsrechter Ruud Bossen.

Het Amsterdamsche Voetbal geeft samen met Kolsloot Publishing volgende week vijf exemplaren weg van het boek ‘Oorlog langs de lijn’. Houd onze website in de gaten hoe u een exemplaar kunt winnen!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)