Met zege op DETO haakt Ajax aan bij top 4

Sinds de winterstop is Ajax bezig aan een goede reeks en die wilde de ploeg graag doorzetten tegen DETO. Bij winst kon Ajax namelijk aanhaken bovenin en kan het wellicht nog kans maken op een plek in de nacompetitie.

Ook DETO startte het seizoen moeizaam, maar is inmiddels opgeklommen tot ongeveer gelijke hoogte als Ajax. Dat was te merken in de openingsfase van de wedstrijd: vanaf de aftrap zochten de bezoekers met vlot lopende aanvallen meteen het doel van Ruben Zandwijken. Maar na een kleine tien minuten begon Ajax langzaam zijn ritme te vinden en zo ontstond er een boeiend gevecht. Maar het eerste half uur gebeurde er voor beide doelen niet veel. Het laatste kwartier werd het beter. Zo kreeg Rydell Poepon een flinke kans, waar hij te weinig mee deed. Gevolgd door een grote kans voor DETO. Bas Postma dook achter Carlos Opoku op, maar wist Zandwijken niet te passeren. Vlak voor rust waren de Amsterdammers nog een paar keer dichtbij, maar Poepon zag zijn kopbal gered worden en Kaj de Jong schoot rakelings naast. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Melvin Degenaar, maar Zandwijken hield zijn kopbal uit het doel.

Na de pauze was Ajax meteen bij de les en nam direct het initiatief, wat uitbetaald werd in de 50e minuut met een doelpunt na een prachtige aanval. Na uitstekend doorzetten van Rydell Poepon wist hij vervolgens Vicenzo Schep te bereiken. Hij legde de bal daarna panklaar met zijn hoofd voor Timo van Roemburg, die hard uithaalde voor de 1-0. Ajax zette zijn tegenstander weer vroeg onder druk en ontregelde zo de aanvalsopzetten van DETO. In de 60e minuut werd Rydell Poepon in de mangel genomen en op 20 meter van het doel mocht Ajax een vrije trap nemen, die daarna een meter naast ging. Kort daarna moest Ruben Zandwijken DETO van scoren af houden. Hij tikte de kopbal van Bas Postma over. Het was het startsein voor nog meer druk, want DETO ging wel heel nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. En zo kwam Ajax veel meer op eigen helft te staan en moest het dus nu steeds vaker hebben van de omschakeling. De bezoekers uit Overijssel klopten op de deur, maar hadden nog steeds niet de sleutel gevonden.

Mede door de hechte organisatie in de Ajax-defensie was het zoeken en zoeken voor DETO, dat daar bijna succesvol mee was in de 77e minuut via Diego van der Weide. Het was voor Ajax in de slotfase overleven. Af en toe kon het gevaarlijk uitbreken, maar de betere kansen waren voor DETO. Zo ook in de 81e minuut, toen de gelijkmaker via Tim Bongers al door menigeen geteld werd, maar Zandwijken redde. Ajax kreeg bijna nog via Serghino Sanches een mogelijkheid op eventueel meer. Maar de invaller werd reglementair van de sokken gelopen binnen de 16 meterlijnen. Ondertussen kreeg de leidsman van dienst steeds meer en rol in de wedstrijd, wat bij Ajax voor veel irritaties zorgde. Zo moest assistent-trainer Sergio Cameron na twee keer geel van het veld en bestrafte de arbiter wel het tijdreken van Ruben Zandwijken en het verdere commentaar op zijn leiding, maar nam hij andere overtredingen voor lief.

De wissels en kleine blessurebehandelingen leidden tot maar liefst twaalf minuten blessuretijd. Daarin kwam Ajax een paar keer goed weg. Diego van der Weide was nog dichtbij de gelijkmaker maar hij zag opnieuw Zandwijken uitstekend optreden. Ajax overleefde en aantal hachelijke momenten, maar bleef uiteindelijk op karakter overeind.

Trainer Sander Middelbeek was uiteraard na het duel weer trots op zijn mannen en vooral op de teamspirit. Middelbeek erkende dat de gasten uit Vriezenveen beter begonnen aan de wedstrijd: “We wilden met name de middenvelders vast gaan zetten, maar dat kostte even tijd. Daarna ook door de enorme werklust kregen wij de overhand en stonden we uiteindelijk ook verdiend op voorsprong. Dat hadden dat verder moeten uitbouwen. Je ziet zeker in de tweede helft dat DETO heel veel kwaliteit herbergt, want de inbreng van bijvoorbeeld 2 nieuwe verse vleugelaanvallers zorgde er mede voor dat we in de slotfase het nog erg moeilijk kregen. DETO is gewoon een uitstekende tegenstander des te knapper dat we toch deze wedstrijd dan over de streep trekken.”

Middelbeek vreest verder niet dat zijn team de focus gaat verliezen nu het Ajax zo voor de wind gaat:
“Iedereen weet waar we vandaan komen en de nodige ervaring in ons team zorgt er mede voor dat dat niet gebeurt. Maar we moeten wel gewoon keihard er voor blijven werken.  Iedereen is zich inmiddels bewust dat alleen door keihard werken, zowel op de training als op het veld, er pas wat bereikt kan gaan worden. Maar de spelers eisen dat ook onderling van elkaar, de rollen zijn  gewoon duidelijk inmiddels.”

Vanwege het vrije Paasweekend oefent Ajax deze week tegen Monnickendam. Daarna vervolgt Ajax op 15 april de competitie tegen laagvlieger Barneveld. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers