Home / slideshow / Michel Otte wil De Volewijckers naar hoger plan tillen: “Fouten uit verleden niet herhalen”

Michel Otte wil De Volewijckers naar hoger plan tillen: “Fouten uit verleden niet herhalen”

Eenmalig landskampioen, afdelingskampioen en kampioen van de Tweede Divisie. Het is de erelijst van De Volewijckers, de oude club van Co Adriaanse en Andries Jonker. Beide mannen proberen de voormalig profclub momenteel terug te brengen op het niveau waar het thuishoort: het Betaald Voetbal. Dat doen Adriaanse en Jonker samen met Michel Otte, Ernst van Iperen, Virgil Marceli en Bryn Nicatia van Sport Group Progress, die de jeugdafdeling op poten mogen zetten.

Academie

Sport Group Progress is een academie voor voetballers, waarbij Otte een breed pakket aanbiedt. “We begeleiden profvoetballers of jongens die de potentie hebben om profvoetballer te worden”, legt Otte uit. “Zowel zakelijk als sportief bieden we hen de juiste handvatten om zichzelf klaar te stomen voor een carrière. Dat kan voor sommige spelers ook een top-amateurloopbaan betekenen. Verder geven we, van het recreatie- tot hoogste niveau, trainingen als spelers dat willen.”

Deze trainingen worden zowel op individueel niveau als in teamverband aangeboden. “De teamtrainingen zijn vaak voor de jongens die ritme missen of clubloos zijn. Zij hebben weerstand nodig om op het fysieke niveau te komen en daardoor een stage te kunnen afwerken. Bij individuele begeleiding moet je denken aan hersteltraining of jongens die een privéprogramma moeten volgen. Maar meestal doen we een combinatie van deze twee vormen. Een speler traint dus vrijwel altijd in groeps- en individueel verband om zo de beste mix en prikkels te krijgen.”

De academie werkt in een klein team, waarin de rollen duidelijk zijn verdeeld. “Zelf ben ik trainer en adviseur van de speler. Ernst van Iperen is vooral zaakwaarnemer, dus hij doet bovenal de begeleiding van de spelers. Virgil Marceli is vergelijkbaar met mij, dus hij doet training en begeleiding. Tot slot is Bryn Nicatia de hoofdscout. Dat is samengevat ons team.” De academie krijgt ook nog hulp van een profvoetballer. “Dave Bulthuis bouwt zijn carrière momenteel af in Zuid-Korea, maar wil na zijn loopbaan zaakwaarnemer worden. Daar gaan dan ook een hoop jongens bij aansluiten zodra hij stopt.”

Maar Sport Group Academie mag op meer ondersteuning rekenen. Zo heeft Otte contact met voetbalmakelaarsbedrijf Football Mix. “We werken als academie samen met Football Mix, waarvan voetbalmakelaar Humphry Nijman eigenaar is. Bij hem zitten onder meer Marcel Keizer, Georginio Wijnaldum en Andries Jonker. De échte toppers gaan dan ook naar Humphry toe.”

De Volewijckers

Otte heeft het dus uitstekend voor elkaar met zijn academie: een traject dat anderhalf jaar geleden begon. In dat ingezette traject past een samenwerking met De Volewijckers meer dan uitstekend. Otte kwam toevalligerwijs met Jonker in contact.”Andries Jonker is een cliënt van Humphry Nijman en kwam een keer met Humphry in gesprek over dat hij nog een trainer zocht. Hij had al het een en ander over mij gehoord van andere ouders. Humphry bevestigde in dat gesprek wat Andries al had gehoord. Vervolgens heb ik met Andries kennisgemaakt en toen was het eigenlijk behoorlijk snel rond.”

Jonker en Otte maakte in dat gesprek verschillende afspraken. “Onder meer dat wij vanaf volgend seizoen de O23, O21, O18, O17, O16 en O15 opzetten. Daarnaast gaan we eigenlijk de gehele jeugdopleiding coördineren en op poten zetten. Dat gaan we samen met Co Adriaanse, Andries Jonker en de hoofdjeugdopleiding doen.” De ambitie die daaraan vast hangt, steekt Otte niet onder stoelen of banken. “We willen op jeugdniveau binnen vier jaar samen met AFC en Zeeburgia de grootste club van Amsterdam zijn.”

Filosofie

De club weet goed wat nodig is om een hoog niveau na te streven. “We moeten in ieder geval de fouten uit het verleden niet gaan herhalen. Als een speler bijvoorbeeld binnenkomt, dan doen we een screening door te kijken waar hij vandaan komt. We hebben dan een goed gesprek met de betreffende speler, zeker in de bovenbouw. Je moet namelijk niet weer spelers aantrekken die de naam gaan vervuilen, zoals in het verleden wél is gebeurd. ”

Daar hangen hoge eisen aan vast. “Voor iemand zich inschrijft, doet hij een stage van minimaal vier weken. Dan doet hij ook een keer mee met onze academie in een wedstrijd met een BVO. Dan zie je eigenlijk al snel genoeg of een speler het niveau aan kan. Op deze manier halen we onze spelers binnen. Werven gaat eigenlijk heel makkelijk, omdat iedereen binnen én buiten Amsterdam ziet wat we doen. Zo hebben we een speler van NEC die op stage bij ons komt en het waarschijnlijk wel gaat halen. Bovendien hebben we jongens van Alphense Boys, Zeeburgia en Hollandia die zich aanmelden, ook omdat er vanuit ons simpelweg veel jongens op stage gaan bij een BVO. Veel jongens denken dus: bij De Volewijckers moeten we zijn, want daar gaat het om het individu en niet per se om het teamproces.”

“Bij Hollandia, waar ik zélf gewerkt heb, moest je jezelf handhaven of kampioen worden”, gaat Otte verder. “Dan gaat een trainer zijn speelstijl al snel aanpassen aan het resultaat. Wij doen dat niet, maar willen spelers goed in de markt zetten. Natuurlijk gaat het om een teamsport, maar als je spelers wilt helpen met hun carrière dan moet resultaat ondergeschikt zijn aan de ontwikkeling. Dat is het grootste punt waar we ons op richten.”

Samenwerking

Otte werkt bij De Volewijckers dus samen met Co Adriaanse en Andries Jonker: twee mannen die goed weten wat ze willen. Hoe bevalt de samenwerking eigenlijk? “Het gaat tot nu toe erg prettig, omdat de ambities van ons drieën overeenkomen. Voor Andries en Co is het natuurlijk mooi dat hun club weer nieuw leven en elan krijgt. We willen in principe allemaal hetzelfde, en dat is om De Volewijckers weer te krijgen naar het niveau waar de club thuishoort.”

Spelers die zich graag voor De Volewijckers willen uitkomen, kunnen zich via de website of Instagram aanmelden. “Wanneer je jezelf aanmeldt en wij je CV interessant genoeg vinden, dan sturen we een scout naar je wedstrijd of we nodigen je uit om een keer mee te trainen en een wedstrijd te spelen. Zo komen we erachter of je kwalitatief erbij past én of je met je karakter bij de club past.” Daar heeft De Volewijckers een goede reden voor. “Je kunt wel zeggen dat je iets wilt bereiken, maar je moet er uiteraard ook naar gaan leven. Zien we niet in iemands ogen dat hij écht iets wil bereiken, dan werken we niet met de speler. Hoe goed je ook bent.”

Doelstellingen

Otte heeft het nog altijd uitstekend naar zijn zin bij De Volewijckers en hoopt met zijn academie de komende jaren grote sprongen vooruit te zetten. “Als academie willen we binnen vijf jaar de grootste van Nederland zijn in het vak waar we in zitten. We hebben nu in sommige lichtingen topspelers van buitencategorie in huis. We richten ons daarop om ervoor te zorgen dat binnen vijf jaar elk talent dat binnen onze stroming valt voor Progress Cantara kiest als begeleiding én privétraining. Op die manier kunnen we het voetbal in Nederland naar een hoger plan tillen”, aldus Otte.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Covebo CupBlijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend