Sander Middelbeek neemt na elf jaar afscheid van zijn JOS/Watergraafsmeer

Voor Sander Middelbeek kwam er afgelopen maandag na elf jaar een einde aan zijn tijdperk bij JOS/Watergraafsmeer. De oefenmeester gaat volgend seizoen aan de slag bij zaterdag eersteklasser RKAV Volendam.

Middelbeek was ruim een decennia verbonden bij de club uit Amsterdam-Oost. Eerst als speler, later als assistent-trainer en de laatste vijf jaar als eindverantwoordelijke van de Hoofdklasser. Afgelopen zondag stond hij voor het laatst als trainer langs de lijn. “Dat was anders dan anders. We hadden ons twee weken daarvoor al veilig gespeeld, al vond ik dat we die wedstrijd echt moesten winnen. Dat hebben we gelukkig ook gedaan, maar je gaat toch naar de club met het gevoel dat alles de laatste keer wordt.”

Zondag kreeg de trainer na afloop van de 3-1 gewonnen wedstrijd van Nieuw-Utrecht afscheid van het thuispubliek en gisteren (donderdag) was er een afscheidsreceptie bij de club. “Dat is niet speciaal voor mij hoor. Het is de laatste training van het seizoen en we spelen dan traditiegetrouw een mix-toernooi. We gaan gewoon lekker voetballen en daarna nemen we niet alleen afscheid van mij, maar ook van de andere spelers en trainers die bij de club vertrekken.”

Middelbeek_Trainer_Award
Na het kampioenschap in de eerste klasse werd Middelbeek in 2014 uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Foto: Jeroen de Kock

In het elftal jaren bij de Amsterdammers kende Middelbeek hoogte- en dieptepunten. Toch blijven vooral het kampioenschap in de eerste klasse en de successen in het bekertoernooi de trainer het meeste bij. “Het kampioenschap was zeker een mooi moment, maar ook de bekerfinale tegen IJselmeervogels. Het jaar daarna mochten we meedoen met de echte KNVB-beker. We versloegen toen in de eerste ronde Noordwijk en daarna speelden we tegen Ajax. Die wedstrijd in het Olympisch Stadion was prachtig om mee te maken. Zo hoort voetbal te zijn. En de uitslag is dan niet meer belangrijk.”

Middelbeek gaat de club met pijn in zijn hart achter zich laten, maar kijkt ook enorm uit naar zijn nieuwe uitdaging in Volendam. Zijn nieuwe club wist zich ternauwernood te handhaven in de zaterdag eerste klasse B. “Ik heb de laatste weken ook steeds gekeken naar wat zij hadden gedaan. In de winterstop stonden ze er beroerd voor. Ik moest toen ook wel even nadenken of ik die stap ging maken. Uiteindelijk had ik besloten dat ik hoe dan ook naar Volendam ging, ook als ze zouden degraderen. De laatste weken lagen ze beter op koers en hebben ze zich veilig gespeeld. Volgend seizoen gaan we goed de schouders eronder zetten.”

Verslag: Jurgen Boegborn
Foto boven: Martin van Zurk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!