Minimale zege Amstelveen op Kadoelen

Op deze derde lentedag van 2013 waren de omstandigheden bijna barbaars. AmstelveenHeemraad en Kadoelen stonden klaar voor de competitiewedstrijd, maar eerst werd er indrukwekkend stilgestaan bij het overlijden van een clubicoon van Amstelveen, Jan Jongkind. Letterlijk stil gestaan, want op het huilen van de wind na, was het doodstil op en rond het eerste veld van Amstelveen.

Daarna het fluitsignaal van scheidsrechter Rutger van Aanholt en de wedstrijd kon van start.  De temperatuur was rond het vriespunt, door de wind voelde het als -10, en Amstelveen was de eerste 20 minuten heer en meester en creëerde veel kansen. In de 14e minuut opende Tim Boelrijk de score  en bracht AmstelveenHeemraad op een verdiende voorsprong.  Hij werd aangespeeld in het zestien meter gebied en schoot in de korte hoek binnen. De keeper van Kadoelen, Danny Bodemeijer, was kansloos.

23032013 AMSKAD 2

Daarna kwam Kadoelen meer in de wedstrijd. Op dat  moment moest scheidsrechter van Aanholt zich ook even laten gelden en gaf kort achter elkaar twee gele kaarten aan spelers van AmstelveenHeemraad. Een latere verklaring: “het werd gelijk rustig na een wat harde periode van voetballen aan beide kanten”. Dat de beide erg makkelijk waren gegeven was wel jammer, want de wedstrijd had het niet nodig, in ieder geval. Zonder veel hoogtepunten kabbelde de wedstrijd zich naar de rust en met 1-0 op het scorebord ging iedereen zich opwarmen voor de tweede helft.

23032013 AMSKAD 3

Na rust een hele spannend, chaotisch en onrustig vervolg. Kadoelen kreeg de overhand en Amstelveen liep terug. Een kwartier voor tijd dacht Jimmy Outhuijze de gelijkmaker gemaakt te hebben voor Kadoelen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Hij ronde een voorzet schitterend af, maar had 50 centimeter teveel voordeel. De goal ging dus niet door en Amstelveen hield de voorsprong. Kort daarna waren Barry Kuiper en Lorenzo Resida beide gevaarlijk, maar stond Amstelveen goed opgesteld en was Patrick Alblas niet te kloppen.

23032013 AMSKAD 1

Tien minuten voor tijd ontsnapte Kadoelen voor de genadeslag toen Robert Lesmeister de voorzet van Milton Cooman niet kon binnenglijden en vlak daarna nog de inzet van  Daniel Fritschy die vanaf zeven meter over schoot. Na 95 minuten op het scorebord floot van Aanholt voor het laatst en haalde Amstelveen opgelucht adem. Een verdiende 1-0 overwinning, maar Amstelveen heeft het zichzelf moeilijk gemaakt. Beide trainers hadden hun eigen mening over de wedstrijd en was Kadoelen trainer Rene Hoogendijk realistisch en AmstelveenHeemraad coach Mark Kranendonk duidelijk: “We zijn weer eens een wedstrijd gewonnen en dat geeft weer vertrouwen voor het komende weekend als de 2e periode wordt verdeeld”  Komende zaterdag krijgt Amstelveen plaatsgenoot Roda’23 op bezoek en moet het maandag 2e paasdag de wedstrijd uitspelen tegen Real Sranang. Het restant, nog 55 minuten, wordt begonnen met een 2-0 voorsprong voor Real Sranang. Kadoelen krijgt komende zaterdag RKAVIC op bezoek.

Tekst: Helmar Vercasman

Foto’s: hans van Beek