Misa-Danso schiet Ajax naar belangrijke zege op FC Lisse

Tien wedstrijden op rij was Ajax zonder overwinning in de Topklasse. De eerste wedstrijd na de winterstop hebben de Amsterdammers daar een eind aan weten te maken. Kenneth Misa-Danso zorgde met het enige doelpunt van de middag voor de 1-0 overwinning op FC Lisse, drie belangrijke punten.

De eerste helft speelde zich voornamelijk op het middenveld af en ging gelijk op. Veel dreiging was er niet, slechts één keer hoefden beide doelmannen een redding te verrichten. Zo wist Ajax-doelman Danny Been een schot van Rik Vermeulen in de korte hoek te pakken en werd aan de andere kant een poging van Yuri Rose in twee instanties door Lisse-sluitpost Mark de Vries weggewerkt.

Na de rust nam Ajax het heft in handen. Dit resulteerde na een uur spelen in de openingstreffer. Kevin de Visser stuurde Kenneth Misa-Danso richting het doel, die zijn tegenstander afschudde en de 1-0 langs doelman De Vries schoof. Nog geen vijf minuten later had invaller Mimoun Eloisghiri de beslissing op zijn voet, maar via een been van een Lisse-verdediger eindigde zijn schot in het zijnet. Uit die corner belandde een kopbal van Siver Abdulrahman ook in het zijnet.

Ajax - FC Lisse

FC Lisse moest wat forceren om terug in de wedstrijd te komen. De gasten lieten hiermee achterin veel ruimte achter, al verzuimde Ajax meerdere keren toe te slaan op de counter. Zelf kreeg FC Lisse ook twee kleine kansen. Na het doorkoppen van Rik Vermeulen kon de ingevallen Nigel Hardenberg de bal echter niet controleren om op doel te schieten, terwijl Roel de Goede na het misgrijpen van Ajax-doelman Been de bal naast het doel kopte.

In de laatste minuten kreeg Ajax nog twee grote kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. De inmiddels gedebuteerde Stefano Seedorf zette Ogur Kaya oog in oog met doelman De Vries, maar Kaya schoot van dichtbij over en naast. Seedorf kreeg zelf in de slotminuut nog de kans om zijn debuut met een treffer te bekronen, maar nadat hij de bal met een gelukje voor zijn voeten kreeg, eindigde het schot van de middenvelder tegen de onderkant van de lat.

“Het is lekker om meteen drie punten te pakken, hiermee kunnen we weer richting de middenmoot”, zei een tevreden Bart Logchies na afloop. “We wisten dat we met een voorsprong het Lisse moeilijker zouden maken. Door de extra druk kwam er ruimte vrij achterin bij Lisse, alleen hadden we daarvan moeten profiteren door de wedstrijd eerder te beslissen. Als we op deze manier doorgaan, met deze hechte groep, dan denk ik dat handhaving reëel voor ons is.”

Door de belangrijke overwinning staan de Amsterdammers op een dertiende plaats in de Topklasse. Die deelt Ajax met ONS BOSO Sneek, maar met een beter doelsaldo. De achterstand op nummer acht IJsselmeervogels is slechts drie punten. Volgende week gaat de ploeg van Bart Logchies op bezoek bij mede-promovendus SC Genemuiden, dat met veertien punten de nummer voorlaatst is.