Mister Vespucci Van Noordt overleden: “Gerard dacht niet in kleur”

Gerard van Noordt is vorige week maandag op 84-jarige leeftijd overleden. De Amsterdammer was onder andere voorzitter bij Vespucci, de club die in 2001 ophield te bestaan. De trainer, geboren in Indonesië, bleef de club tot de laatste snik trouw. In 1995 kreeg hij de Gouden Speld van de KNVB voor veertig jaar verdienste. Oud-trainer bij Vespucci, Herman Kroes, roemt zijn vriend vooral voor zijn inzet voor de allochtone jeugd. “Gerard dacht niet in kleur.”

Van Noordt heeft enorm veel betekend voor de jeugd in Osdorp en omstreken, en dan met name voor de allochtone jeugd. Kroes: “Hij was jeugdtrainer, coördinator en daarbij fungeerde hij ook als een soort taxibedrijf voor de jongens. De ouders gingen nooit mee namelijk. Hij reed dan met zijn Opel Kadett langs alle huizen om de jochies op te pikken. Soms zaten ze met zijn tienen in zijn autootje.”

Gerard van Noordt Vespucci 2

“Hij had ook altijd een enorme berg met voetbalschoenen. Als de kicksen voor de één te klein waren geworden gaf Gerard ze door aan het volgende talentje. Zo hield hij de kosten voor de spelertjes beperkt.”

Zijn grote liefde voor Vespucci kwam het best tot uiting toen de club failliet ging en er nog een schuld van zestienduizend gulden openstond bij een kledingsponsor. Van Noordt wilde niet dat zijn cluppie in de schulden eindigde. “Hij is toen begonnen met het inzamelen van oude kranten. Zo heeft hij iedere maand vijfhonderd gulden terugbetaald. Tot de laatste cent. En hij zat op dat moment niet eens in het bestuur. Echt grandioos,” zegt Kroes.

Naast zijn werkzaamheden voor Vespucci zat hij vanaf de jaren ’70 tot de jaren ’90 in de organisatie voor het Amsterdamse schoolvoetbal. Later was hij secretaris voor Sportpark Ookmeer, waar hij door de clubs geroemd werd door zijn enorme inzet en doorzettingsvermogen. Kroes: “Hij had het haar op de tanden. Voor de gemeente was hij enorm lastig. Gerard deed echt alles voor de clubs. Hij wilde de veldhuur omlaag en streed voor meer ruimte.”

Gerard van Noordt Vespucci 3 (1)

Na het einde van Vespucci deed Van Noordt, die naast het voetbal bij lingeriefirma De Vries werkte, niets meer in het voetbal. “Hij bleef de club trouw. Net als Abe Lenstra, dat was zijn grote held. Hij vond Lenstra beter dan Johan Cruijff.”

Kroes was afgelopen jaar met Van Noordt bezig om een Vespucci-reünie te organiseren. “Dat deed ik echt voor hem. Nu hij er niet meer is zal dat ook niet doorgaan. Misschien organiseren we wel iets bij zijn crematie.”

Verslag: Sam Porskamp

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)