Dehninio Muringen

Muringen: van Ajax jeugdopleiding tot de Krommedijk

Elke profvoetballer bewandelt zijn eigen weg. Dehninio Muringen kwam in 2008 bij jeugdopleiding van Ajax, maar kwam via een omleiding door Utrecht en Den Haag uit op huurbasis bij de Krommedijk.

De 21-jarige verdediger speelde van 2008 tot en met 2015 voor de Amsterdammers. Ajax heeft een grote vijver waar zij uit kunnen kiezen. Voor Muringen werd er gekozen om in 2015 de samenwerking te beëindigen. De jonge centrale verdediger verliet Ajax en speelde daarna 1 jaar bij Zeeburgia, waarna hij gelijk werd opgepikt door Utrecht. Een profcontract zat er niet in bij Domstedelingen, maar ADO Den Haag bood Dehninio Muringen na twee succes volle jaren in Jong ADO wel een contract en tekende op 1 oktober 2019 zijn eerste profcontract.

“Het was een geweldig moment waar ik alleen maar van kon genieten. Het ging goed erg goed bij de club. Op de training en bij Jong ADO liet ik het zien en dan zie je maar dat hard werken wederom beloond.” In die periode zat Muringen al drie keer bij de wedstrijd selectie, maar was het nog altijd wachten op zijn officiële debuut. Twee maanden later was het zover, tegen Willem II mocht Muringen zijn eerste minuten maken in de Eredivisie voor ADO 1. “Het was een droom die ik vanaf jong al heb. Daar doe je het allemaal voor en dat moment zal ik nooit vergeten.”

Muringen had een zwaar jaar achter de rug en zag het debuut als een groot lichtpunt na een jaar vol persoonlijk leed. Kort achter elkaar verloor de inmiddels 21-jarige verdediger zijn moeder en halfbroer Kelvin Maynard, die oud-prof was van FC Volendam, FC Emmen en Royal Antwerp FC.

Muringen verliet afgelopen zomer ADO Den Haag op huurbasis voor Dordrecht. “Ik wilde minuten maken en mij verder ontwikkelen. Ik sprak met mijn oud teamgenoot Mike Havekotte over de club en hij vertelde veel positieve punten over de club. Op dit moment heb ik nog niet veel ervaring op kunnen doen, wel bij de jong teams, maar bij het eerste team niet. Dordrecht is daarom een goede club voor mij.” De geboren Amsterdammer maakte een slechte start mee met zijn nieuwe club, maar wist afgelopen zaterdag wel een historische zege te behalen. Dordrecht had nog nooit gewonnen van Jong Ajax en maakte in eigen huis een einde aan de vloek. Dordrecht speelde weliswaar volledig op de counter, maar Muringen en zijn team speelden erg geconcentreerd, wat leidde tot weinig persoonlijke fouten.

Persoonlijke fouten en slap verdedigen gebeurden in de voorgaande wedstrijden wel regelmatig. “Wij gaan steeds meer het systeem onder de knie krijgen. Sommige jongens hadden nog wat moeite met de formatie, maar er is duidelijk verbetering te zien op de trainingen en in de voorgaande wedstrijden. Ik had het wel verwacht. Wij hadden duidelijke afspraken gemaakt en waren extra gebrand om te laten zien dat de slechte start een incident was.”

Muringen is vooral sterk in het een-op-een verdedigen, het spelen van duels en heeft een goede passing. Het niveau van de beide clubs zit nogal ver uit elkaar, maar Muringen liet zien dat Dordrecht waarschijnlijk niet zijn eindstation is. “Wij waren sowieso gebrand op een goed resultaat, maar tegen Ajax geef ik wel 150% procent. Als je tegen een oude club speelt, wil je altijd het beste van je zelf laten zien en dat heb ik aardig gedaan vandaag.” De verdediger won uiteindelijk met 3-1 van zijn buurjongen Neraysho Kasanwirjo en zal dat nog wel aantal weken duidelijk maken aan de verdediger van Jong Ajax.

Tekst: Auke Kooreman

Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)