Nederlandse zaalvoetballers lopen EK mis

Na het mislopen van het WK zaalvoetbal is het Nederlands elftal ook niet aanwezig op het Europees kampioenschap van 2018 in Slovenië. Onder leiding van bondscoach Max Tjaden pakte Oranje tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Georgië slechts twee punten, wat niet genoeg is voor een plek in de play-offs.

Door een gelijkspel tegen Georgië (zaterdag, 1-1) en een nederlaag op zondag tegen Italië (4-2) was directe plaatsing sowieso uitgesloten voor Nederland. Dinsdagmiddag moest er gewonnen worden van Wit-Rusland, dat ook één punt uit twee wedstrijden pakte, om kans te maken op de tweede plaats in de poule. Daarmee zou Nederland, dat 28ste op de Futsal World Ranking staat, naar de play-offs kunnen, maar een 3-3 gelijkspel tegen de Wit-Russen zorgde ervoor dat die eindklassering vanwege het doelsaldo niet meer mogelijk is.

Tegen Wit-Rusland leek het met een 2-3 voorsprong bij rust nog de goede kant op te gaan. In een wedstrijd op hoog tempo kwamen de Wit-Russen, nummer 21 van de wereldranglijst, halverwege de tweede helft op gelijke hoogte. Een aanvalsoffensief bracht Oranje vervolgens in de slotminuten niet het gewenste effect. Met vijf spelers van Amsterdamse clubs – Jamal el Ghannouti, Ilias Bouzit, Manuel Kuyk (alledrie ‘T Knooppunt), Zaid el Morabiti en Youssef Makraou (beide ASV Lebo) – lukte het niet om kwalificatie voor het WK te bewerkstelligen.

Foto boven: KNVB Media