Nick Ruijmgaart brengt Arsenal naar 3e klasse

Arsenal is vanmiddag gepromoveerd naar de derde klasse. In een wedstrijd die geen verliezer verdiende, moesten strafschoppen uiteindelijk de beslissing brengen. In die reeks toonde Arsenal keeper Nick Ruijmgaart zijn klasse door twee penalty’s te stoppen en er ook zelf een in te schieten. Tegenstander Ilpendam wacht een herkansing tegen AS’80.

Onder de stralende lentezon was Ruijmgaart uiteindelijk de held van de middag, maar het spektakel kon niet alleen op zijn naam worden geschreven. Alle 28 spelers die vanmiddag in actie kwamen toonden honderdtwintig procent inzet en samen met een uitstekend arbitraal trio werd het een boeiend gevecht, waarbij hoogstaand voetbal niet het belangrijkste was. Ilpendam ging het beste van start en liet merken dat het nog niet wilde capituleren. Via Jordy Blom en Nicky van Eeuwen kreeg de thuisploeg de eerste kansen. Arsenal werd teruggedrongen en het duurde tot de 35ste minuut tot de Amsterdammers van zich lieten spreken. Een voorzet van de doorgebroken Remco Ultee bereikte Said Saidi Amor echter net niet. Collega spits Jeroen Acda sleurde zich ook een breuk en hij passeerde af en toe een paar tegenstanders, maar tot een kans kwam het niet.

02062013Ilpendam-Arsenal2

De minimale voorsprong van 1-0 uit de eerste wedstrijd voor Arsenal werd net voor rust om zeep geholpen. Een vrije trap van Van Eeuwen van Ilpendam was scherp en niemand zette er zijn voet tegen aan, zodat de bal in de verre hoek verdween. Met deze 1-0 voor Ilpendam was de stand bij rust over twee wedstrijden geheel in evenwicht.

De tweede helft werd gekenmerkt door een aanvallend Ilpendam, waarbij het bij Arsenal vaak ‘vrouw en kinderen eerst’ was en minimale mogelijkheden voor Arsenal. Saidi Amor en Acda liepen uit frustratie tegen een gele kaart op, waarbij Acda gespaard werd voor zijn tweede. Arsenal kon niet controleren en het was aan Ruijmgaart te danken dat het niet werd uitgeschakeld. Dit leek vlak voor tijd wel het geval toen Ilpendam een penalty kreeg. Moraad Anas kleefde iets te lang aan zijn tegenstander en de bal ging op de stip. Blom van Ilpendam ging achter de bal staan, maar waarschijnlijk gebukt onder de zenuwen, verdween de bal hoog over het doel. Arsenal overleefde en kon zich opmaken voor de verlenging. De krachten bij beide ploegen verdwenen echter en alleen een fabelachtige redding van Ruijmgaart kon als hoogtepunt worden aangemerkt in de extra tijd. Ilpendam en Arsenal moesten ‘all the way’. De door vele voetballers gevreesde penaltyreeks was aanstaande.

02062013Ilpendam-Arsenal5

En hier begon de heldenstatus van Ruijmgaart. Hij stopte de eerste penalty van Ilpendam met een katachtige reactie en ging vervolgens zelf achter de bal staan om de eerste voor Arsenal te nemen. Deze verdween snoeihard in het doel. Hiermee was het eigenlijk verloren voor Ilpendam. De volgende zes penalty’s werden raak geschoten, voordat Ilpendam hun laatste mocht nemen. Ex-prof Sabeur Mhedbi koos een hoek, maar Ruijmgaart lag daar ook. Na deze tweede gestopte penalty was de ontlading bij de Amsterdammers enorm. Arsenal speelt volgend jaar in de derde klasse.

Doelman Nick Ruijmgaart van Arsenal
Doelman Nick Ruijmgaart van Arsenal

Held van de dag Nick Ruijmgaart stond nog te trillen toen hij met de bloemen in de hand stond.
Ruijmgaart:’Dit was mijn wedstrijd. Ik ben een niveautje terug gegaan om dit te kunnen meemaken. Ik stop twee penalty’s, maar mijn redding in de verlenging was nog belangrijker. Ik moet ook mijn ploeggenoten bedanken dat zij die andere penalty’s er wel inschoten. Verder heb ik sympathie gekregen voor Ilpendam. Ik hoop dat zij het in de herkansing gaan redden.’

Zo heeft Amsterdam er weer een promovendus bij. Enige kritische noot is dat deze ploeg waarschijnlijk niet in staat zal zijn om te overleven in de derde klasse. Naast de aanwezige routine op leeftijd zullen er jonge frisse krachten bij moeten komen om volgend jaar niet meteen terug te keren naar de vierde klasse.

Het Arsenal dat promoveerde vandaag:
Nick Ruijmgaart, Muzafar Abdulrahman, Gideon Diddens, Moraad Anas, Rocky Oornink, Uchenna Nwangri, Remco Ultee, Said Saidi Amor, Melvin Kant, Jeroen Acda, Mulika Buffon, Shane Wolff, Aloysius Olkwuorah, Sander Pruys, Patrick Landzaat. Trainer: Iwan Zandwijken.

02062013Ilpendam-Arsenal4

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)