Home / Algemeen / Nieuw clubgebouw Wartburgia/FIT moet veel mogelijkheden gaan bieden

Nieuw clubgebouw Wartburgia/FIT moet veel mogelijkheden gaan bieden

Afgelopen zomer is de verbouwing van het clubgebouw van ASV Wartburgia (zaterdag) en AVV FIT (zondag) van start gegaan. De clubs zullen een clubgebouw gaan opleveren dat ook een maatschappelijke rol gaat vervullen. Van der Wel: “Op de lange termijn moet er een clubgebouw staan dat de hele dag door gebruikt kan worden.”

De verbouwing brengt enige overlast met zich mee, maar volgens projectleider Gerard van der Wel is het inmiddels hard nodig. Van der Wel: “In Amsterdam zijn er veel clubgebouwen die in een slechte staat verkeren. Eigenlijk zijn die vaak vies en vochtig en zo lek als een mandje, met name de installaties werken niet meer optimaal. Daarnaast hebben Wartburgia en Fit zowel mannen- als vrouwenteams en is er behoefte aan gescheiden kleedkamers. De kleedkamers zijn ook te klein voor seniorenvoetbal: er passen zeker geen zestien spelers in.”

Aan het eind van de zomer is het project van start gegaan en Van der Wel hoopt dat de verbouwing in maart voltooid is. Het had in zijn ogen echter sneller gekund, als er al meer ervaring was geweest bij de betrokkenen organisaties. “Het is een ingewikkeld proces geweest, zowel qua financiering als bureaucratie”, vertelt Van der Wel. “Toen we begonnen aan het project, was er bijvoorbeeld nog geen bestemmingsplan en geen recht van opstal. Het gevaar bestaat dat je als club vastloopt als je geen verstand van zaken hebt. Gelukkig hebben we binnen de club wel zulke mensen rondlopen en hebben we een goed netwerk van professionele raadgevers. Uiteindelijk hebben we daardoor zelf ook dingen kunnen aangedragen aan de gemeente. Voor alle partijen is het een leerproces om grootschalig te investeren om te verbouwen en wij willen die kennis graag delen met andere verenigingen. ”

verbouwing Wartburgia kleedkamers
Foto website AVV FIT: Ook de kleedkamers worden onder handen genomen tijdens de verbouwing

Als alle plannen naar wens uitgevoerd kunnen worden, kan het clubgebouw voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Vanaf volgend jaar kunnen er binnen en buiten ook revalidatietrainingen voor sporters op het hele sportpark, buitenschools sportopvang en gymnastiek voor scholieren plaatsvinden op sportpark Drieburg. Van der Wel: “In de uitbouw achter het clubgebouw willen we ook kleedkamers creëren die samengevoegd kunnen worden en zo voor meerdere doelen bruikbaar zijn. Daarnaast gaan we ook zonnepanelen plaatsen om zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. Op de lange termijn moet er een clubgebouw staan dat de hele dag door gebruikt kan worden tegen zo laag mogelijk lasten voor sporters.”

Ook hoopt Van der Wel dat de uitbreiding bijdraagt aan verbetering van de sportieve prestaties van de clubs. “Door de grootte van de kleedkamers is er ook plaats voor professionele sportmedische begeleiding en fitness op de club. Met name de dames willen graag een topsportklimaat creëren op de club om daardoor, sportief gezien, hun huidige hoge Topklasseniveau te kunnen handhaven.” Al met al belooft het nieuwe clubgebouw veel mogelijkheden voor zowel sporters als andere mensen die gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Van der Wel: “Uiteindelijk kunnen we hierdoor ook de lasten beperken en de opbrengsten vergroten. Sportclubs kunnen nu niet alleen voor zichzelf zorgen, maar in samenwerking met de gemeente en organisaties uit de buurt maatschappelijk een steentje bijdragen.”

Verslag: Wessel Westerhof

Foto slide: KNVB.nl

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)