Nieuwe Overbos-trainer Erik van Manen wil vooral ‘een verbinder’ zijn

In de persoon van Erik van Manen presenteerde zaterdag derdeklasser Overbos afgelopen weekend een verrassende naam als opvolger van de vertrekkende trainer Maurice Kuijper. De 39-jarige oefenmeester heeft nu nog de leiding bij zondag tweedeklasser Stompwijk’92.

Na jaren op zondag te hebben getraind, gaat Van Manen vanaf komend seizoen aan de slag in het zaterdagvoetbal. Een bewuste keuze? “Dat komt door mijn vrouw, die wilde dat heel graag”, grinnikt hij. “Zij heeft altijd gezegd dat het leuk zou zijn als ik op zaterdag zou gaan trainen, want dan hebben we de zondag vrij. Maar dat is bijzaak, hoor. Ik was ook bezig met een zondagclub uit de Bollenstreek. Dan ga je kijken naar de sportieve ambities die beide clubs hebben en maak je een beslissing. Vanwege de sportieve uitdaging, het zaterdagvoetbal en de terugloop van zondagvoetbal in West 2 heb ik voor Overbos gekozen.”

Zijn keuze om te vertrekken uit Stompwijk, wat hij al relatief vroeg bekendmaakte, was een lastige maar weloverwogen. Met de club promoveerde hij vorig seizoen naar de tweede klasse C, waarin het nu op een elfde plek staat. “Ik heb het heel erg naar mijn zin, had zo voor vijf jaar kunnen bijtekenen, maar mijn ‘ding’ is daar uitgewerkt. Het is een hele kleine dorpsclub en geen verschuivingen binnen de spelersgroep. Daar kan je als trainer prima je gang gaan, maar na drie jaar hebben de spelers je verhaal wel gehoord.”

In Overbos ziet de oefenmeester een mooie nieuwe uitdaging om de jeugd te laten floreren, zoals hij eerder bij VVSB (assistent- en jeugdtrainer) en Stompwijk’92 heeft gedaan. “Wat mij de perfecte trainer van Overbos maakt? Dat moeten we maar even afwachten, want misschien gaat het na een jaar helemaal klote”, lacht de welbespraakte Noordwijkerhouter, die door een vriend van hem (Roel van der Klugt, trainer van Onder-19) op de hoogte werd gesteld van de ontstane vacature. “Ik ben echt een clubman, een verbinder tussen senioren en jeugd. Dat is op dit moment heel belangrijk. Dat de 1100 leden die Overbos heeft, kunnen zien wie de trainer is van het eerste elftal, hij de rest van de club er ook bij betrekt en zij ook achter het eerste elftal gaan staan.”

Van Manen wil de Hoofddorpers met zelfopgeleide spelers terug naar de tweede klasse brengen. “Ze moeten nu even uitkijken dat ze niet degraderen, want dan gaat het langer duren”, doelt hij op de huidige elfde plaats in de derde klasse B. “Met de groep die ze in de jeugd hebben opgeleid, willen ze stappen maken. De tweede klasse is waar ze thuishoren. Voor volgend seizoen is het zaak om zo snel mogelijk rust te creëeren binnen de vereniging en het eerste en tweede elftal stabieler maken. Daar heb je een jaar voor nodig. Als je zover bent, moet je met elkaar afspreken om door te pakken naar de tweede klasse. Een langer termijnplan van minimaal twee en ik denk zelfs drie jaar.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)