Nijkerk ontploft na winst in laatste minuut tegen Ajax

Op zaterdag 14 december 2013 stond er met Sparta Nijkerk – Ajax een echte topper op het programma in de Hoofdklasse. Voorafgaand aan dit duel waren er hoge verwachtingen en het publiek kreeg ook een echte topwedstrijd voorgeschoteld. Sparta Nijkerk wist, met het laatste balcontact van de wedstrijd, met 2-1 te winnen van Ajax en deze overwinning werd door de supporters van de thuisploeg gevierd alsof de ploeg zojuist kampioen geworden was.

Sparta Nijkerk wilde vanaf het begin laten zien waarom zij bovenaan stonden in de zaterdag Hoofdklasse. Zonder ex-Ajacied Wouter van der Molen en Amsterdammer Dave Huymans was de thuisploeg duidelijk de betere in de eerste helft. Tarik Tissoudali leek Sparta Nijkerk al binnen vijf minuten op voorsprong te zetten, maar door goed verdedigend werk van Kevin de Visser en Siver Abdulrahman werd echt gevaar voorlopig voorkomen. Na een kwartier was het opnieuw Tissoudali, maar ditmaal redde Danny Been voortreffelijk op zijn goed geplaatste schot. Sparta Nijkerk bleef gedurende de eerste helft de meest gevaarlijke ploeg en Been had ook een antwoord op een kopbal van Guido de Graaf. Toen was het eindelijk eens de beurt aan Ajax. Sergio Cameron mocht na 25 minuten aanleggen voor een vrije trap, maar doelman Kevin Rijnvis haalde zijn inzet via de lat uit de kruising.

Foto Rob van Vliet: Sergio Cameron wordt getackeld door Ivo te Velthuis
Foto Rob van Vliet: Sergio Cameron wordt getackeld door Ivo te Velthuis

Na deze mogelijkheid van Ajax deed Sparta Nijkerk er nog een schepje bovenop en kwamen er nog meer kansen. Zo kwam Ajax met de schrik vrij toen wederom De Graaf voor Been verscheen, maar de doelman en de paal stonden een doelpunt voor Sparta Nijkerk in de weg. Nog geen twee minuten later kreeg Frank Tervoert een enorme kans, maar op aangeven van Tissoudali stond De Visser precies goed om zijn schot van dichtbij tegen te houden. Ondanks de aanhoudende druk leek Ajax met een 0-0 tussenstand de rust te halen, maar twee minuten voor de pauze was het dan toch raak voor de thuisploeg. Een voorzet van rechtsbuiten Joost Heerschop kwam terecht bij Tervoert en met een prachtige omhaal wist de spits Been ditmaal wel te verschalken. Hierdoor moesten Ajax en trainer Bart Logchies met een 1-0 achterstand in de rust gaan bedenken hoe zij de wedstrijd naar zich toe konden trekken.

Na de rust wisselde Logchies Peter Post voor Mitchell van de Beld en dit had tot gevolg dat de lange ballen, die voor rust voor veel gevaar zorgde, in de tweede helft vrijwel altijd door Post werden weggekopt. Ajax kreeg hierdoor meer controle over de wedstrijd, hoewel Sparta Nijkerk wel een goede kans kreeg om de voorsprong uit te breiden. Uit een pass van Tissoudali kon De Graaf op Been af lopen, maar zijn schot ging naast het doel. Dit was de enige grote mogelijkheid die Ajax weggaf in die tweede helft en de bezoekers waren nu in staat om zelf ook kansen te creëren. Cameron was de verdediging bijna te slim af, ware het niet dat Rijnvis goed stond op te letten. Ondanks het feit dat de doelman van Sparta Nijkerk een uitstekende wedstrijd keepte, hield hij zijn doel niet schoon. Met nog twintig minuten op de klok wist Dennis Kaars een bal over de verdediging van Cameron te controleren. Daarna kapte de spits van Ajax zijn directe tegenstander uit en krulde hij de bal schitterend langs Rijnvis.

Foto Rob van Vliet: Dennis Kaars scoorde de 1-1
Foto Rob van Vliet: Dennis Kaars scoorde de 1-1 namens Ajax

Hierdoor stonden de teams weer op gelijke hoogte en was het Ajax dat de beste mogelijkheden kreeg op een voorsprong. Uit vrije trappen en corners was met name Post met het hoofd een aantal keer dichtbij een treffer. Ook een kopbal van Abdulrahman na een vrije trap was niet scherp genoeg om Rijnvis voor een tweede keer te passeren. Toen de 90ste minuut al op het scorebord stond, zette Sparta Nijkerk nog even aan om toch de winnende treffer te forceren. Deze leek er niet te komen toen Sebastian van Kammen een vrije trap via de lat over schoot. De thuisploeg kreeg echter nog een allerlaatste kans via opnieuw een vrije trap van Van Kammen. Ditmaal gaf de middenvelder een voorzet en Tervoert wist uit deze vrije trap alsnog de 2-1 binnen te knikken. Scheidsrechter Kloet floot daarna gelijk af voor het einde. En terwijl Sparta Nijkerk en haar supporters de overwinning uitbundig vierde, liepen de Ajacieden teleurgesteld naar binnen.

Ook doelpuntenmaker Kaars was na afloop enorm teleurgesteld. Kaars: “Het is natuurlijk verschrikkelijk om in de laatste minuut die 2-1 tegen te krijgen. In mijn ogen was 1-1 ook een terechte uitslag geweest. Zij waren beter in de eerste helft en wij hadden een overwicht in de tweede helft. Dit is ongelofelijk balen.” Kaars dacht gelijk terug aan een wedstrijd eerder deze week. “Dit lijkt natuurlijk op AC Milan – Ajax. Dit soort wedstrijden moet je winnend afsluiten. Nu is het gat zeven punten geworden”, zuchtte de spits van Ajax. Kaars: “Dit is de overwinning  van de kampioen. Als wij kampioen willen worden, moeten we in dit soort wedstrijden een goed resultaat halen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)