Noord-Holland speelt het liefst in wit en rood is populairste kleur shirt in Nederland

De meeste Brabanste clubs spelen in een geel shirt, in Utrecht kiezen clubs voor de kleur rood en veel clubs in Noord-Holland spelen in witte shirts. Uit een onderzoek van Beslist.nl, dat naging welke clubkleuren het vaakst voorkwamen in Nederland, kwamen dit soort opvallende zaken aan het licht. Naast het feit dat rood de meest voorkomende kleur is, spelen regionale voorkeuren een grote rol in het kiezen van een clubkleur.

Al jarenlang tonen voetbalfans door het dragen van clubkleuren aan dat ze bij een bepaalde voetbalgemeenschap horen. Elke voetbalclub heeft zo zijn eigen logo en clubkleuren. Op basis van data van de KNVB kwam Beslist.nl echter tot een aantal ontdekkingen. Allereerst zijn rood en wit de populairste clubkleuren in Nederland. Bijna 20 procent van de Nederlandse voetbalclubs spelen in rode of rood-witte voetbaltenues. Ook blauw-wit (9,5 procent), effen wit (9 procent) en blauwe shirts (8,7 procent) komen veelvuldig voor op de Nederlandse amateurvoetbalvelden.

Zoals al eerder vermeld zijn regionale voorkeuren duidelijk van belang bij het kiezen van een clubkleur. Waar een kleur als geel niet eens bij de top acht meest gekozen kleuren in Flevoland en Overijssel behoort, is het de meest voorkomende kleur in Brabant. In Noord-Holland staat de kleur wit met 12,5 procent op nummer één. Rood-witte en blauw-witte shirts completeren de top drie. Benieuwd naar de populairste kleuren per regio? Kijk dan op naar infographic van clubkleuren per regio op de website van Beslist.nl.

Naast de verbanden tussen provincie en clubkleuren lijkt er ook een samenhang te zitten tussen de kleur van een shirt en de prestaties van een club. Uit diverse studies blijkt dat lichtgekleurde shirts over het algemeen meer succesvolle passes naar elkaar versturen. Dat zou inhouden dat witte shirts of teams met felle clubkleuren elkaar makkelijker vinden en daardoor een verhoogde kans hebben op een beter resultaat. Het complete onderzoek valt te vinden op Beslist.nl en daar kan je ook kijken wat welke kleuren het basiselftal vormen in Nederland.

Met dank aan: Beslist.nl/Robin Knol

Foto: Beslist.nl

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)