Ontketend FC Almere vergeet tegen IJFC aan doelsaldo te werken

Als een soort wervelwind, zo beschreef trainer Jamal Yahiaoui, raasde FC Almere in de eerste tien minuten over IJFC. Een vroege 2-0 voorsprong was het logische gevolg, maar daarna verzuimde de thuisploeg echt een monsterscore neer te zetten. Wel zijn de Almeerders door een 4-2 zege uit de gevarenzone van de zaterdag tweede klasse B gekomen.

Tegen IJFC bewees FC Almere dat de verrassende zege op koploper FC De Bilt (4-3, na 1-3 achterstand bij rust) geen incident was. Er is overduidelijk iets veranderd. “Na de wedstrijd tegen De Meern (1-0) speelden er wat dingen en hebben we de koppen bij elkaar gestoken, om te kijken hoe we verder moeten. De spelers hebben uitgesproken om keihard te werken en dat betaalt zich uit in twee overwinningen”, zegt Yahiaoui.

Na tien minuten kon hij languit achterover leunen. Jerryl Korthuis en Rogier Arduin verzilverden twee van de vele kansen die de thuisploeg creëerde. “IJFC wist niet waar ze het moesten zoeken. Iedereen dacht: dit wordt een mooie middag.” Dat de bezoekers vervolgens via Erwin van Soolingen uit het niets de aansluiting vonden, was ook voor de oefenmeester een grote verrassing. “Vooral omdat we echt met 5-0 voor hadden moeten staan.”

IJFC wilde zich niet naar de slacht laten leiden en kwam brutaal op gelijke hoogte. Een wat makkelijk gegeven vrije trap rond de rand van het strafschopgebied werd door Ruben van Rooijen kiezelhard in de kruising geschoten. De riante voorsprong was als sneeuw voor de zon verdwenen. Toch stelde FC Almere ruim op tijd orde op zaken. Barry Smitz bracht de thuisploeg weer aan de leiding. “Vanaf dat moment waren ze geknakt. Ze hadden eigenlijk al niets in te brengen.”

Toch grossierden de Almeerders nog in het missen van kansen. Zo schoot Gary Bouwmeester bij een 2-2 stand een indirecte vrije trap heel slap in de muur en faalde invaller Nick Stots om er 4-2 van te maken. Die vierde treffer viel alsnog. Drie spelers gingen gezamenlijk op de doelman af, waarbij Koen Blommestijn de goal aan Mike de Blieck gunde.

FC Almere passeerde zo IJFC, en nog een paar concurrenten, op de ranglijst. De ploeg van Jamal Yahiaoui staat nu negende. “Bovendien is dit een goede generale voor komende dinsdag”, refereert de oefenmeester aan het bekertreffen tegen eersteklasser DHSC. “Als wij dezelfde energie kunnen opbrengen, kunnen wij ook tegen DHSC verrassen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse B.