Ook Aytekin Demirtas besluit met keuze voor Ajax 3 stapje terug te doen

Aytekin Demirtas laat het voetballen in een eerste elftal voor wat het is. In navolging van Paul van den Horn, die vorige week bekendmaakte te gaan afbouwen bij Ajax 3, komt ook Demirtas volgend seizoen in actie voor de reserve eersteklasser. De inmiddels 39-jarige verdediger droeg eerder al drie seizoenen het shirt van de Amsterdammers.

“Dit was voor mij een mooi moment om verder te kijken”, zegt Demirtas. Voetballen in een eerste elftal zat er vanwege privé-omstandigheden niet meer in. “Ik ken een aantal jongens, uit mijn tijd bij Ajax of het voetbalwereldje. Ik heb één keer meegetraind en het voelt meteen als vanouds. Ze hebben allemaal een Ajax-verleden, begrijpen wel een één-tweetje en het niveau lag erg hoog. Ik kijk er naar uit.”

Jarenlang speelde Demirtas op hoog niveau, bij Blauw-Wit (drie), Ajax (drie) en Turkiyemspor (vier seizoenen). Met laatstgenoemde werd hij in 2006 zelfs kampioen bij de zondagamateurs. Na een lange blessure en het faillissement van Turkiyemspor (“ik verdween een beetje van de radar”) kwam hij uiteindelijk terecht bij NFC. Uitstapjes naar Ankaraspor en Hoofddorp zorgden ook niet voor het succes, waardoor Demirtas opnieuw neerstreek in Amstelveen. Afgelopen seizoen speelde hij voor OSV, waarmee de verdediger uit de zondag derde klasse B degradeerde.

Foto Jeroen de Kock | Aytekin Demirtas in het shirt van NFC

Het stapje terug was hem niet goed bevallen. “De tweede en derde klasse viel mij tegen. Qua kwaliteit, trainingsintensiteit.” Demirtas kon het niet goed vinden met ‘de nieuwe jongens van tegenwoordig’. “De irritatie lag bij mij te hoog. Ik ben allerlei dingen gewend en het was behoorlijk omschakelen. Alsof je van een Mercedes naar een Fiat Panda gaat. Ik heb nooit mijn niveau uit de periode bij Turkiyemspor kunnen halen.”

Ondanks de mindere jaren verwacht hij bij Ajax 3 wel weer in het ritme te komen, ook al is het de reserve eerste klasse. “Ik heb nog altijd de ambitie om ergens voor te spelen en dat kan daar. Ik verwacht veel gezelligheid. Het scheelt enorm dat iedereen daar de wil om te winnen heeft.” Dat heeft Demirtas immers ook nog altijd. “En ik ben ook niet van plan om te stoppen. Mijn lichaam heeft het al die tijd volgehouden, dus ik ga gewoon door.”

Foto Peter Seijmour

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!