Ook Hypercube komt met keiharde conclusies over Tweede en Derde Divisie - Het Amsterdamsche Voetbal

Ook Hypercube komt met keiharde conclusies over Tweede en Derde Divisie

Op verzoek van de KNVB heeft onderzoeksbureau Hypercube het eerste jaar van de Tweede en Derde Divisie scherp geëvalueerd. Onvrede over alle verschillende speeltijden, negatieve competitiespanning, minder toeschouwers en daarmee lagere baromzet overschaduwen de sportieve ontwikkeling. Net als een eerder onderzoek van verschillende belangenverenigingen zijn ook deze conclusies keihard.

De sportieve ontwikkeling wordt door de KNVB en Hypercube als zeer positief ervaren. Maar wat het meest opvalt, is dat het onderzoek van Hypercube juist met een onderbouwing is gekomen voor de groeiende weerstand tegen de promotie-/degradatieregeling, licentie-eisen en invoering van beloftenteams. Zo wordt de verplichte promotie naar de Jupiler League door de clubs niet als beloning, maar als straf gezien. “Het gevaar is dat clubs expres gaan verliezen als ze kampioen dreigen te worden. Mede hierom pleit een aantal geïnterviewden voor het afschaffen van de promotieplicht en het herinvoeren van het promotierecht”, staat in het rapport.

Clubs pleiten bovendien voor meer spanning bovenin en minder spanning onderin. Door het enorme verschil tussen Jong AZ en de overige clubs ging het in de top van de Tweede Divisie nergens meer over. Dit zou kunnen worden verholpen met play-offs tussen periodekampioenen voor extra beloningen. Daarnaast wordt de huidige degradatieregeling (twee direct en twee nacompetitie) in zowel de Tweede als Derde Divisie als zwaar ervaren.

De kritiek op de licentie-eisen is in de Derde Divisie sterker dan in de Tweede Divisie. Het huidige licentiereglement roept grote weerstand op. “Voornamelijk doordat de financiële haalbaarheid en consequenties van het voldoen aan de regels weerstand oproept. Hierbij gaat het vooral om licentie-eisen rondom contractspelers, organisatie, accommodatie en rapportage. De clubs vragen zich af in welke mate de opsteller van de licentieregels zich georiënteerd heeft op de mate waarin de nakoming van deze regels invloed heeft op de economische continuïteit van de betrokken clubs. Er leeft bij een enkele club zelfs het gevoel dat de regels ontwikkeld zijn om banen te creëren en niet voor het belang van het voetbal.”

Daarnaast zorgt de invoering van de beloftenteams, zeker de laatste weken met alle ophef in de Derde Divisie zaterdag, nog altijd voor veel kritiek. De cultuurverschillen tussen het amateur- en profvoetbal zijn hierin te groot. “De voornaamste reden hiervoor is dat de beloftenteams bezig zijn met opleiden, terwijl het primaire belang van de amateurteams bestaat bij de gratie van de sportieve prestaties. Bovendien is het zo dat er een gevoel van onrechtvaardigheid is omdat professionals tegen amateurs spelen. De clubs vinden dat de beloftenteams geen enkele toegevoegde waarde hebben zowel sportief als qua entourage niet. De toeschouwersaantallen tegen beloften (en daarmee de recettes en baromzet) was veel lager dan tegen de andere clubs.” De beloftenteams zijn zelf juist wel positief over hun intrede in de top van het amateurvoetbal. Zij zien het spelen tegen topamateurs als ‘een sportief winstpunt’ door de betere ontwikkeling van de spelers.

Het hele rapport van Hypercube is hier te lezen.

Foto’s: Orange Pictures

Reacties op dit artikel

Gerelateerde berichten
Alle wedstrijden AFC en De Dijk te zien bij Het Amsterdamsche Voetbal Komend seizoen zijn alle wedstrijden van AFC en De Dijk uit de Tweede Divisie in samenvatting te zien bij Het Amsterdamsche Voetbal. De rechten van de...
Mooie derby’s in poulefase districtsbeker De KNVB heeft vandaag ook de poule-indeling van de districtsbeker bekend gemaakt voor de eerste- en tweedeklassers. De clubs die uitkomen in de Hoofdk...
Speelschema Tweede Divisie: De Dijk-AFC op 19 november De KNVB heeft eindelijk het speelschema bekend gemaakt van de landelijke afdelingen. In de Tweede Divisie hebben we voor het eerst in de historie een ...

Bedankt voor het delen!
Dankzij jou wordt het amateurvoetbal in Amsterdam groter.


Blijf op de hoogte via facebook en twitter: