Oranje door benauwde zege op Zwitserland goed van start op OKT

Het Nederlands vrouwenelftal is het Olympisch Kwalificatietoernooi in eigen land goed begonnen. De eerste wedstrijd van de poule werd ternauwernood met 4-3 gewonnen van Zwitserland. Van de vijf geselecteerde Ajacieden kreeg alleen Eshly Bakker een kwartier speeltijd in het Kyocera-stadion in Den Haag.

Eenvoudig was het echter niet voor de Oranje dames. Binnen vier minuten keek de ploeg van bondscoach Arjen van der Laan tegen een 0-1 achterstand aan. In het strafschopgebied kreeg Fabienne Humm de bal goed mee en opende de score namens Zwitserland. Oranje moest in de achtervolging en was hierna de betere ploeg. Nadat een schot van Vivianne Miedema rakelings over het doel van de Zwitsers ging, werd de spits na 28 minuten in de rug geduwd in het strafschopgebied en kon Manon Melis (Oranje-topscorer aller tijden tegen Zwitserland) vanaf elf meter raak schieten: 1-1.

In het restant van de eerste helft slaagde Oranje er niet in om op voorsprong te komen. Zo’n tien minuten na rust lukte dit wel. Vivianne Miedema maakte zich los van haar directe tegenstander en schoof de bal van zo’n achttien meter laag in de verre hoek: 2-1. Het verschil was gemaakt en daarna ging het hard. Zes minuten later stond er zelfs 4-1 op het scorebord. Aanvoerster Mandy van den Berg kopte uit een hoekschop raak en Shanice van der Sanden, pas net in het veld, kon op aangeven van Melis binnen schuiven.

Een kwartier voor tijd deed Zwitserland nog wat terug via Rahel Kiwic (4-2) en werd het nog spannend. Met de inmiddels ingevallen Eshly Bakker voor doelpuntenmaakster Melis in het veld ging Oranje op zoek naar de beslissing. Aan de andere kant viel echter zeven minuten voor tijd de 4-3 door Ramona Bachmann. Het spel golfde op en neer in de slotfase. Bakker was heel dicht bij de bevrijdende 5-3, maar Oranje kon vervolgens ook opgelucht ademhalen toen een bal net op de lat boven Oranje-keepster Sari van Veenendaal stuiterde. De sluitpost toonde in de blessuretijd haar kunsten door de 4-3 op het scorebord te houden.

Met de eerste drie punten is de eerste stap richting plaatsing voor de Olympische Spelen gezet. De andere wedstrijd in de poule werd door Zweden met 1-0 gewonnen van Noorwegen, de tegenstander van Oranje zaterdag op Het Kasteel in Rotterdam. De winnaar van de poule, die woensdag wordt afgesloten door Oranje tegen Zweden, plaatst zich voor de Spelen.

Foto: Twitter Hans van Kastel

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)