Orlando van Wort: “Ik wil eerst naam maken in Cyprus”

Orlando van Wort verliet afgelopen zomer Nederland voor zijn eerste buitenlandse avontuur. De Amsterdammer had zich in de kijker gespeeld bij een aantal buitenlandse clubs en vloog na een paar positieve afgeronde stages naar Cyprus. Na een half jaar heeft hij mede dankzij zijn Amsterdamse bluf veel interesse opgewekt bij ander clubs. 

Eerder in de voorbereiding spraken wij al met Van Wort over zijn aankomst in Cyprus. De middenvelder voelde zich op dat moment nog een beetje een toerist. Inmiddels is hij al redelijk ingeburgerd. Het gaat goed met hem, al zijn de prestaties van zijn club wat minder. Na elf wedstrijden staat de club van de Nederlandse middenvelder Elia Lythrodonta van de zestien teams op de vijftiende plaats met vier punten. Grotendeels komt dat doordat de Cypriotische voetbalbond zes punten van het totaal aantal punten heeft afgetrokken. Voor de club zelf wordt het een moeilijke opgave om nog op het derde niveau te blijven, maar voor de Nederlander geldt dat echter niet.

“Zoals ik je in het vorige interview vertelde was het even wennen, maar nu ik eenmaal gewend ben, gaat het erg goed met mij en mijn prestaties op het veld,” vertelt de nummer acht van Elia Lythrodonta. Een buitenlands avontuur wordt vaak bestempeld als onzeker. Dat was ook het geval voor Van Wort. In een halfjaar heeft hij al van alles meegemaakt.

“Wat is er allemaal gebeurd? Ja, wat niet,” zegt Van Wort met een vleugje sarcasme. Van Wort begon de voorbereiding met Dimitrios Daskalakis als trainer, maar speelt inmiddels onder George Odysseos. “In een half jaar heb ik drie trainers gehad en staan wij door een puntenvermindering zowat onderaan. De puntenvermindering komt doordat er vorig jaar wat financiële fouten werden gemaakt. Dit jaar zijn er geen financiële fouten gemaakt, maar heb ik wel een aantal keer wat langer moeten wachten op mijn salaris. Dat had ik allemaal nog nooit eerder meegemaakt. De puntenvermindering was wel een zware klap, omdat wij daarvoor niet ver van de middenmoot waren verwijderd. Nu staan wij vrijwel onderaan, maar er is nog veel voor te spelen.” De competitie is wegens corona al drie keer stil gelegd. 20 februari zal de competitie weer van start gaan.

In het afgelopen half jaar heeft Van Wort al verschillende wisselingen meegemaakt, maar de middenvelder was ook zelf dicht bij een wisseling van club. Van Wort is een belangrijke kracht voor Elia Lythrodonta. Hij speelt bijna alles en laat wekelijks zien dat het derde niveau van Cyprus niet het hoogst haalbare is voor hem. Tijdens de winterse transferwindow kreeg hij namelijk de kans om naar AEZ Zakakiou of Ormideia FC te vertrekken. De laatstgenoemde club staat momenteel tweede in de competitie waar Van Wort zich ook in bevindt. AEZ Zakakiou speelt in het tweede niveau van Cyprus. Twee aantrekkelijke clubs voor Van Wort, maar Elia Lythrodonta liet hem niet gaan. “Ik wilde graag vertrekken naar een van de twee clubs. Bij AEZ Zakakiou had ik zelfs al één keer meegetraind, maar de club wilde mij absoluut niet laten gaan. Ormideia FC was nog concreter dan AEZ Zakakiou en was zelfs om de tafel gegaan met de zaakwaarnemer en de club. Alleen was het bedrag wat Elia Lythrodonta vroeg veel te hoog voor Ormideia. Ik was daar wel even kwaad om en heb dat ook laten weten aan de club. Maar het heeft geen zin om in die situatie te blijven hangen. Nu ik het heb verwerkt, gaat de focus weer volledig op Elia Lythrodonta en mijn eigen spel.”

Het eerste buitenlandse avontuur was door de pandemie al een hele rollercoaster, maar door de gebeurtenissen daaromheen heeft Van Wort alles wat je kan bedenken meegemaakt in een korte tijd. De Nederlandse middenvelder bleef echter heel rustig en dacht aan alles behalve een vertrek uit Cyprus. “Ik wil eerst naam maken in Cyprus. Als je komt van RODA ’23 ben je niet gelijk de grote man. Met alle respect naar RODA ’23, maar dat is de realiteit. Door stappen te maken in Cyprus kan mijn naam een grote naam worden in het Cypriotische voetbal. Daarnaast merk ik ook dat ik een hoger niveau aan an. Dankzij elke dag trainen ben ik op veel aspecten beter geworden. Mijn spel is veel verfijnder geworden, maar ook op het fysieke gedeelte heb ik veel vooruitgang geboekt.” Dankzij de stap naar Cyprus is Van Wort zijn droom werkelijkheid geworden. Alleen zit de Nederlandse middenvelder met twee vragen in zijn hoofd. Wat wordt mijn hoogst haalbare niveau en hoe groot wordt mijn naam in Cyprus? “Die twee vragen kan ik nu nog niet beantwoorden, maar ik blijf hard werken en geloven in mijn eigen krachten.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)