Ouderkerk profiteert optimaal van roodgekleurd Saenden

Ouderkerk is erin geslaagd om de 1-3 nederlaag van vorige week tegen Saenden weg te poetsen. De ploeg van Martin van Egmond won op bezoek in Wormerveer knap met 2-6, waarmee het naar de finale van de nacompetitie gaat voor een plek in de zondag derde klasse.

De gasten kenden een droomstart. Een goede individuele actie van Scholte op rechts werd door de aanvaller besloten met een voorzet. Yardinho Manuputty kopte de bal voor Saenden echter in zijn eigen doel. Na de snelle goal (na vijf minuten) liet ook Saenden zich voorin zien. Nadat Chris Manuputty op Ouderkerk-doelman Van Luyn had geschoten was het in de dertiende minuut al raak. Benny Kleine maakte voor Saenden 1-1, met een schot dat Van Luyn wellicht had kunnen hebben.

Saenden - Ouderkerk

Niet veel later was het ook 2-1. Bij een hoekschop werd er door Ouderkerk niet goed gedekt, waardoor één van de Wormerveerse aanvallers makkelijk de 2-1 kon binnenkoppen. Ouderkerk leek wat van slag en Saenden had het tweeluik al voor rust kunnen en moeten beslissen. Kleine schoot in de korte hoek en de vrij gespeelde Chris Manuputty schoot over; daar waar de uitgekapte Van Luyn al in de hoek lag.

Vlak voor rust was dan Ouderkerk dat toch langszij kwam. Een vrije trap randje zestien werd door Zeegers slim richting Rutger Baas gespeeld, die een goede loopactie dito afrondde: 2-2. Na zeven minuten in de tweede helft kwamen de gasten opnieuw snel op voorsprong. Van Rossum gaf een mooie steekbal op Baas. De Saenden-doelman kwam uit zijn goal, waarna de aanvaller zijn tweede doelpunt van de middag kon aantekenen.

De 2-3 leek Saenden toch wat nerveus te maken. Vijf minuten later werd Scholte van Ouderkerk namelijk volkomen onnodig onderuit gemaaid door Chris Manuputty, die zijn ploeg benadeelde met een domme rode kaart. Ouderkerk had nog een doelpunt nodig om minstens een verlenging af te dwingen. Zeegers kwam echter niet goed uit met zijn stappen, een schot van Scholte ging via Van Rossum net naast en ook de ingevallen Reinoud Harmsen was met een kopbal uit de kluts heel dichtbij de vierde treffer van de gasten.

Saenden kon lastig omgaan met de ondertalsituatie en zag dat de druk groter werd. Rond de zeventigste minuut ging het voor de thuisploeg verkeerd. Van Rossum trok de bal voor, waarna een Saendense verdediger de bal met de arm tegenhield. De toegekende strafschop werd door Zeegers koel in de rechterkruising geschoten. Met de 2-4 stonden beide ploegen over twee duels weer gelijk, maar Ouderkerk liet er geen misverstand over bestaan wie hier door zou gaan naar de volgende ronde.

Een klein kwartier voor tijd was het opnieuw raak. Een lange bal van achteruit kwam via een verdediger voor de voeten van Ouderkerker Baas. Hij had het vertrouwen na zijn twee eerdere goals en schoot de 2-5 subliem binnen. Saenden moest uiteindelijk nog met negen man verder, nadat aanvoerder Randazzo Manuputty zijn tweede gele kaart kreeg na een smerige overtreding.

Ouderkerk kwam niet meer in de problemen en maakte nog de 2-6. Een lange bal van doelman Van Luyn werd doorgekopt en Van Rossum kon Saenden-doelman Bonnema omspelen. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 2-6, waardoor Ouderkerk naar de finale gaat. Daarin treft het derdeklasser DSS uit Haarlem, dat na strafschoppen afrekende met het Amsterdamse DWS.

“Het was een harde wedstrijd in het begin”, zei aanvaller Rutger Baas na afloop. “Zij waren een beetje op in de tweede helft en wij gingen een stapje harder. Dat moest ook wel, want de eerste helft was slappe hap. We kregen genoeg ruimte van ze, maar werden we afgebluft door Saenden. Pas op het einde van de eerste helft konden we ons herpakken en in de tweede helft was het erop en erover.”