Ouderkerk rekent vrij eenvoudig af met Zaandijk

Ouderkerk heeft lijfsbehoud in de zondag derde klasse volledig in eigen hand. De ploeg van Lex van der Horst kende geen enkel probleem met Zaandijk (0-3) en volgende week maandag volstaat een gelijkspel in en tegen Winkel voor de poulewinst.

Het lichte voordeel van twee weken vrij na de laatste competitiewedstrijd tegen Fortius (2-1 nederlaag, red.) hielp een stukje mee. “Ik denk dat wij ook even behoefte hadden aan wat rust. We konden beide ploegen zien, dus wisten een beetje wat ons te wachten stond. Kwalitatief zouden wij het moeten redden, ik denk dat wij een betere ploeg hebben dan Winkel. Maar volgende week spelen we op gras, bij een tegenstander die moet winnen en met veel publiek. Dat zal best even hectisch worden.”

Zo snel mogelijk het verschil maken. Dat was de opdracht waar Jelle van Barneveld binnen vijf minuten gehoor aan gaf. De aanvallende middenvelder kopte uit een hoekschop van Mitchel Melissen volledig vrij de 1-0 binnen. Vanaf dat moment had Ouderkerk volledig de controle over de wedstrijd. Het zat alleen niet mee in de afronding. Sander Couperus schoot in het zijnet, een kopbal van Wouter Roosjen eindigde tegen de lat en een schot van Melissen was een eenvoudige prooi voor doelman Martijn Teeuwen.

Zaandijk kwam in de eerste helft niet verder dan één kansje voor Jamie Persijn, die hij zelf opzette, maar Ouderkerk-keeper René de Jong hield zijn doel deze middag schoon. Vlak na de hervatting besloten de gasten even vol aan te zetten, in de hoop iets te kunnen forceren. Veel bracht het echter niet teweeg. De ruimtes achterin werden groot en Van Barneveld dacht hiervan te kunnen profiteren. Nadat hij de doelman omspeelde schoof hij de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Eén moment van onachtzaamheid kon fataal zijn voor de Ouderkerkers. Vooral de volwassenheid die de thuisploeg uitstraalde, stemde Van der Horst tevreden. “We hebben eindelijk weer eens met het ‘koppie’ gespeeld. Voetbaltechnisch waren wij veruit de betere, tactisch klopte het ook. Niet met z’n allen voor de bal lopen zodat je niet tegen een counter aanloopt. De doelpunten maken we toch wel.”

Marc Molenaar had in de 57ste minuut de gelijkmaker op zijn voet, maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald door Thijs de Dood. Diezelfde De Dood gooide een paar minuten later de wedstrijd definitief in het slot. Nadat Couperus en Melissen grote mogelijkheden onbenut lieten, maakte de middenvelder geen fout in de afronding: 2-0.

Daarna was de wedstrijd gespeeld. Jorna van de Vooren raakte nog wel de lat voor Zaandijk, dat verder niet bij machten was om het Ouderkerk echt moeilijk te maken. De thuisploeg speelde de wedstrijd zorgvuldig uit. Zelfs de falende afronding baarde Van der Horst niet tot zorgen. “We creëeren tenminste weer een hoop kansen en dat geeft vertrouwen. Ik denk dat mensen van Winkel hebben staan kijken. Het moet toch wel wat ontzag inboezemen dat we zo makkelijk en zoveel kansen creëren.”

Uiteindelijk bepaalde De Dood met zijn tweede van de middag, door uit een vrije trap van Desley Douglas raak te koppen, de eindstand op 3-0. Volgende week maandag valt de beslissing in de nacompetitie bij vierdeklasser Winkel. “Wij hebben het in eigen hand. Deze wedstrijd heeft ons een boost gegeven. We hebben echt als team gespeeld. Daar ben ik blij mee.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie zondag.