Ajax - Archieffoto: Orange Pictures

Overtuigend Ajax verslaat Buitenpost

Zaterdagmiddag op de Toekomst trad Ajax aan voor zijn tweede thuisduel. Het Friese Buitenpost kwam op bezoek en werd met lege handen weer naar huis gestuurd.

Ajax had wat recht te zetten na de nederlaag van vorige week tegen DHSC. Direct vanaf de aftrap nam Ajax het initiatief en bij de eerste echte goede aanval was het al meteen raak. De heerlijke crossbal van Tristan Buis in de 6e minuut op Kaj de Jong werd meteen diagonaal in de verre hoek geschoten langs de verbouwereerde doelman van der Meulen (1-0). Ajax oogde fris en gretig, maar had vooralsnog moeite om de hechte organisatie echt kapot te spelen. De bezoekers waren zeker bereid om er een wedstrijd van te maken, maar de vele goed bedoelde aanvallen en of uitbraken strandden regelmatig doordat de laatste bal bijna nooit aankwam. Onder aanvoering van Dico Koppers, die de defensie met Stany Dankerlui / Timo van Roemburg en natuurlijk Serghino Sanches uitstekend regisseerde. Ondanks het overwicht van Ajax waren echte kansen schaars.

Het vernuft om de vrije ruimte te vinden was er nog niet en dus blafte Ajax behoorlijk maar beet het nog niet. Toch was Keina Yamaguchi in de 27e minuut dicht bij de 2-0. Maar zijn harde pegel werd uitstekend gepareerd door doelman Kevin van der Meulen. Ondanks dat Ajax de bovenliggende partij dus was en misschien wel een strafschop verdiende (na een duwfout op Serghino Sanches) bleef de marge maar slechts één doelpunt en zo kon die ene kans die iedere tegenstander altijd wel krijgt zomaar nog roet in het eten gaan gooien. Dat gebeurde nog bijna ook, op slag van rust toen Mark van der Meer dichtbij de 1-1 was met zijn kopbal. Dat werd luttele seconden later nog gevolgd door en wild schot over van Bas Verbree.

Na de pauze toonde Ajax dezelfde intenties en was Jip Bartels in de 48e minuut met zijn puntertje (in het zijnet) dicht bij de 2-0. Het ijverige en gedreven Ajax gooide pas echt alle schroom van zich af na de 57e minuut. Een cornerbal kwam via Akram Chentouf terecht kwam bij Tristan Buis, die met een smakelijke dropkick de bal snoeihard in de linkerhoek deed belanden voor de dik verdiende 2-0.

Ajax was helemaal los en dat werd geïllustreerd in de 63e minuut na en mooie aanval opgezet door Timo van Roemburg, die Tristan Buis bereikte maar zijn schot ging ruim over. Het was alsof Ajax inderdaad bevrijd was maar desondanks moest Virgil Deen in de 68e minuut alert reageren nadat en cornerbal bijna direct in het doel vloog. Dat werd nog geen twee minuten later beantwoord door Ajax, de man in vorm en tevens de topscoorder met 3x goals op dit moment Kaj de Jong schoot vervolgens maar centimeters naast. Mede door de prima wissels (onder anderen Dennis Trefilov) kwam er nog meer energie in het team en dat met de al uitblinkende Keina Yamaguchi op het middenveld werd Buitenpost nog meer met de rug tegen de muur gezet. In de slotfase had Ajax zeker kunnen weglopen naar en 3-0 of 4-0 eindstand. Maar het was doelman Van der Meulen die de schade beperkt hield voor Buitenpost. Hij ranselde twee pegels op doel van Keina Yamaguchi uit zijn doel. En zo behaalde Ajax zijn tweede thuis overwinning met zeker in de tweede helft zeer overtuigend voetbal.

Na vanmiddag is Ajax weer (gedeeld) terug aan kop. Het heeft net als Swift, DHSC en Eemdijk 9 punten verzameld uit de eerste 4 duels. Volgende week mag Ajax op bezoek in Hoogeven bij HZVV. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers