Home / slideshow / Pancratius-voorzitter Harry den Arend pleit voor kwijtschelding veldhuur

Pancratius-voorzitter Harry den Arend pleit voor kwijtschelding veldhuur

Harry den Arend deed afgelopen maand een dringende oproep aan de overheid. De voorzitter van Pancratius sloeg met de voetbalclubs in de Haarlemmermeer de handen ineen door te pleiten voor kwijtschelding van de veldhuur. “Het is een aanzienlijk bedrag, waardoor kwijtschelding de clubs kan helpen”, vertelt de voorzitter.

Evenals bij andere voetbalclubs is het bij Pancratius momenteel aan alle kanten behelpen. Niet alleen mist Den Arend het sociale component in Badhoevedorp, ook is het financieel lastig. De club spaarde de afgelopen jaren geld om over twee jaar te verhuizen naar een nieuwe locatie, maar dat potje is door de coronacrisis al een tijdje aangebroken. “Het betekent dat we over twee jaar bijvoorbeeld een grotere lening moeten afsluiten om hetgeen neer te zetten wat we willen. Hoewel we door het potje momenteel niet in de diepe rode cijfers zitten, zorgt het dus voor latere zorgen.” De plannen voor de verhuizing gaan echter wél door, omdat de gemeente bouwplannen heeft op de huidige locatie. “Maar we moeten dan zien hoe we het gaan bekostigen. Voorlopig is het financieel voor Pancratius in ieder geval te redden.” Het interen op het eigen vermogen resulteert in zorgen bij Den Arend, die hoopt op meer compensatie vanuit de overheid en KNVB. “Ondanks de coronacrisis moet de penningmeester zorgen voor een boekhouding waarbij we kiet draaien. Dat doet een club in deze tijd door contributieverhoging of het verminderen van kosten. Als je kijkt naar de veldhuur (bij Pancratius ongeveer 16.000 euro per jaar, red.) en de maandelijkse afdracht naar de KNVB, die de bond momenteel overigens niet int, dan zijn dat twee grote kostenposten.”

De zogenoemde NOW 3.0 compensatie van de overheid roept ook bij Pancratius vragen op. De overheid riep de tijdelijke loonsteun in het leven om de werkgelegenheid tijdens de coronacrsis te ondersteunen. Deze hanteert echter juni 2020 als peildatum, juist het moment dat de trainers weer voor even het veld op mochten. “Daardoor zegt de overheid met zoveel woorden dat we geen recht hebben op die vergoeding. We moeten de komende tijd even afwachten hoe de overheid daarmee omgaat.” Pancratius werkte de afgelopen weken alvast richting volgend seizoen. Trainers Hittjo Schipper en Danny Hijzelendoorn verlengden bij respectievelijk de zaterdag- en zondagselectie. “Het is ook volgend seizoen belangrijk om bij onze eerste elftallen over goede trainers te beschikken. Hoewel we dit seizoen nauwelijks voetbalden, hebben ze hun stinkende best gedaan om de spelers fit te houden. Het is belangrijk voor Pancratius dat ze langer doorgaan. Hopelijk kunnen we snel weer beginnen, want ook ik mis in het weekend een heerlijk partijtje voetbal.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Rob van Vliet

Send this to a friend