Penalty in slotfase bezorgt AFC zege op hekkensluiter JSV Nieuwegein

AFC heeft het thuisduel tegen hekkensluiter JSV Nieuwegein met een minimaal verschil gewonnen. Na een matige eerste helft besliste Pepijn Veerman vlak voor tijd vanaf de stip de wedstrijd: 1-0.

AFC startte matig aan de wedstrijd op sportpark Goed Genoeg. De ploeg had moeite met het agressieve spel van Nieuwegein en was slordig in balbezit. De bezoekers kregen na een kwartier de gelegenheid om vanaf elf meter op voorsprong te komen toen Daan Brinkman Daan van de Valk onderuit haalde. Spits Zakaria El Allali faalde echter en schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Het lukte AFC in het vervolg van de eerste helft maar niet om tot kansen te komen. De enige mogelijkheid voor de thuisploeg was vlak voor rust. Mauritsio Helstone kreeg uit een corner van Michael Malmberg een kopkans, maar hij kon de bal geen richting meegeven en zag zijn inzet ruim over gaan. Nieuwegein stelde daar weinig tegenover. Een vrije trap van Martijn Kroneman ging naast en El Allali kon zijn schot uit de draai niet voldoende kracht mee geven. Zo gingen beide ploegen rusten met de brilstand op het bord.

AFC kwam nu wel sterk uit de kleedkamer en kreeg onmiddellijk een levensgrote kans om op voorsprong te komen. Helstone zette goed door en legde terug op Malmberg. De aanvaller schoot voor open doel echter over. In dezelfde minuut had ook Pepijn Veerman zijn ploeg aan de leiding kunnen helpen maar de spits kopte naast het doel van Nieuwegein-doelman Pascal Flori. Ook Nieuwegein kreeg tien minuten na rust een kans om de score te openen. Jeroen Scholman zijn afstandsschot belandde plots voor de voeten van Barry Zwezerijnen. Hij kon de bal niet goed controleren waardoor Jort Berghuis de bal op kon rapen.

Er viel in de tweede helft veel meer te beleven dan in de eerste helft. Veerman kopte een voorzet van Malmberg rakelings over en een minuut later had AFC een strafschop kunnen krijgen toen Malmberg gevloerd werd. De scheidsrechter besloot echter om een vrije trap net buiten de zestien meter te geven.

AFC zette druk op de verdediging van Nieuwegein maar schoten van Helstone, Veerman en Dokkum misten het doel. Tien minuten voor tijd leek Helstone alleen op Flori af te gaan maar de aanvaller speelde de bal te ver voor zich uit waardoor Flori de bal van zijn voet kon plukken. Diezelfde Flori groeide vervolgens uit tot de beste speler aan de kant van de bezoekers toen hij een inzet van Dokkum op fraaie wijze stopte.

Drie minuten voor tijd kwam het bevrijdende doelpunt alsnog voor AFC. Na een handsbal van Nieuwegein ging de bal op de stip en Veerman schoot koelbloedig raak. De thuisploeg kwam na de goal niet meer in de problemen en boekte zo een nipte maar belangrijke overwinning.

AFC-trainer Benno Nihom was na afloop een blij man. “Het is heerlijk dat we hem voor de derde keer op rij vlak voor tijd winnen. De eerste helft speelden we slecht maar de tweede helft hebben we ons goed herstelt en  gingen we voetballen. Het is een compliment voor de ploeg dat ze erin zijn blijven geloven. Door de overwinning van ons en het verlies van Zuidvogels en de Merino’s is het uiteindelijk een wereldmiddag. We zijn er alleen nog lang niet. Er zijn nog tien wedstrijden te spelen en daarin kan nog van alles gebeuren.”

AFC doet door de late overwinning uitstekende zaken in de zaterdag eerste klasse A. De koploper loopt uit op concurrenten Zuidvogels en De Merino’s, die een nederlaag moesten incasseren tegen respectievelijk Montfoort en Aalsmeer. Kijk hier voor de overige uitslagen en de stand in de zaterdag eerste klasse A.

Foto’s: Tom Poederbach