Peter Weilenmann verheugt zich op ‘unieke dag’ voor Buitenveldert

Aankomende zaterdag staat er voor de vrouwen van Buitenveldert de achtste finale van de KNVB beker te wachten. Voor zowel het eerste- en het tweede elftal van Buitenveldert rolde een prachtig affiche uit de koker. Beide teams treffen namelijk een eredivisionist.

Om één uur trapt het tweede elftal af tegen de huidige nummer twee van de Vrouwen Eredivisie: FC Twente. Voorzitter Peter Weilenmann: ”De dag begint officieel om kwart over 11 met een voorwedstrijd tussen onze meisjes E5 en die van Overbos E3. De meisjes van van deze twee elftallen zullen ook als line-up girls fungeren. Dat betekent dat ze samen met onze vrouwen en die van Twente het veld op mogen.” Om vier uur begint de wedstrijd tussen Buitenveldert 1 en de profs van Heerenveen. ”Om kwart over twee is er wederom een voorwedstrijd tussen de meisjes F3 en die van de F1 van Swift. Ook deze kinderen mogen vervolgens mee het veld op. Onze hoofdsponsor ING is ook aanwezig en zij nemen een schietdoel mee voor de kids die even geen voetbal willen kijken. Verder komt er van de KNVB een vertegenwoordiger om ons 500ste vrouwenlid in het zonnetje te zetten.”

BuitenveldertBonink
Frederique Bonink in actie tegen FC Eindhoven

Het eerste elftal lijkt op papier de meeste kans te hebben tegen Heerenveen, dat zesde staat in de Eredivisie. De ploeg van Don Koehorst staat bovenaan in de Topklasse. Dit is na de Eredivisie de hoogste competitie voor vrouwenelftallen. Het tweede speelt één klasse lager in de hoofdklasse. Weilenmann:”Toch denk ik dat als je er tien keer tegen speelt dat je acht keer verliest. Het verschil zit hem in het feit dat de profs iedere dag trainen en wij niet. Het ligt er ook aan met welke instelling Heerenveen hiernaartoe komt. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je niet met twee goals achterkomt. Als het op penalty’s uitdraait heb je meer kans om te winnen.”

Buitenveldert is met 500 vrouwelijke leden de grootste club in Nederland. Toch kan het de stap naar het betaalde voetbal niet zomaar maken. ”Qua ledenaantal zit het wel goed. Maar we weten allemaal dat er meer dingen voor nodig zijn. Bovendien is de regelgeving momenteel zo dat je als amateurclub niet naar de Eredivisie kan promoveren. Zelfs al heb je een sponsor die er bij wijze van spreken één miljoen euro inpompt. Ik denk dat deze regels op termijn wel gaan veranderen zoals dit bij de mannen ook het geval is geweest. Als dit gebeurt gaan we pas kijken of we deze stap willen maken. In principe hebben we de accommodatie van een derde of vierdeklasser. Aankomende zaterdag moet ik voor Twente en Heerenveen allebij twee kleedkamers reserveren. En als ik onze lichtmasten vergelijk met die van Ajax dan mogen we die ook wel vervangen.”

BuitenveldertWels

Peter Weilenmann is sinds vijf jaar fulltime bij Buitenveldert in dienst als de coördinator van wedstrijden en trainingen. Daarnaast is hij al tien jaar voorzitter van de vrouwenafdeling. Hij verwacht dat er zaterdag een paar honderd toeschouwers naar het sportpark zullen komen. ”Vorig jaar tegen PSV waren er 250 mensen. Het hangt ook een beetje van het weer af. Morgen worden er tenten neergezet zodat de mensen droog blijven als het eventueel gaat regenen. De toegang is in ieder geval gratis.  Na de wedstrijden is er nog de loting voor de kwartfinales in onze kantine en er komt ook nog een zanger.”

Verslag: Maarten Daniëls
Foto’s: Wiljo van Nuland

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)